La companyia Drakonia Produccions posarà avui en escena per als reclusos de la presó de Figueres un espectacle de lluites amb espases de cavallers medievals, en la que serà una de les actuacions més esperades del festival El Patio, organitzat pel restaurant La Penyora de Girona.

Guillem Fernández, un dels components de Drakònia, ha raonat el sentit d'aquest acte de voluntariat que la companyia ofereix fora de programa: "Jo entenc les presons com a centres de formació, de reinserció social, no com a centres de càstig. Si no portes la cultura dins les presons, difícilment la gent interna podrà tenir oportunitats formatives".

El festival El Patio es celebrarà a partir de les 3 de la tarda d'aquest dimarts al Centre Penitenciari Puig de les Basses de la capital empordanesa amb la participació de les presentadores Esther Bertran i Amparo Parra, l'humor gestual d'Ovidi Llorente i Josep Obiols, la màgia de Felix Brunet, el flamenc de Jordi Fornells i Pau Ballesteros, l'esmentat espectacle de Drakònia, i el hip-hop de Prince Osito i Dr. Matanzas (amb Dj. Freak).

Integren l'equip tècnic del festival Toni Cors, Carles Martínez i Didac Rodríguez. La direcció va a càrrec de Lluís Llamas i Consol Ribas, propietaris de La Penyora.

Lluís Llamas va explicar ahir que aquesta nova edició del festival presenta una programació heterogènia que té com a objectiu "contrarestar l'estrés que els interns pateixen a la presó".

"Basem molt les actuacions en l'humor i la màgia, i també en aquest espectacle de Drakonia que sembla que ha despertat molta expectació". Jugant amb la ironia fina, Llamas adverteix que "està reservat el dret d'admissió i el festival és a porta tancada".

El festival El Patio es celebra anualment a diferents centres penitenciaris i aquest any arriba a la desena edició.

Segons Llamas, una de les floretes més boniques que ha rebut el festival la va proferir una mestra de la presó de Wad-Ras: "El dia que veniu vosaltres, els interns no demanen tranquil·litzans per dormir". Per la seva part, Consol Ribas, exclama: "Cultura, criteri i llibertat!". I és que la cultura i el coneixement és el primer pas per sentir-se lliure, segons la manera d'entendre la vida de la codirectora d'El Patio.

Consol Ribas fa valoració del desè aniversari del festival: "Són deu anys d'anar per les presons amb un equip tècnic que es repeteix i amb uns artistes que cada vegada en tenen més ganes. Quan entre a les presons veus que la gent que hi ha allà no és tan diferent".

El restaurant La Penyora organitza El Patio i també organitza el festival Pepe Sales, que es fa anualment a Girona i té cinc dies de durada. "La cuina és cultura i els nostres amics tots són gent que es dedica al món de la cultura", diu Consol Ribas, mentre lliga una salsa a la cuina de La Penyora.