Avui dimarts 16 de juny s'escau el segon aniversari de la mort del col·leccionista i cineasta Tomàs Mallol, i el Cinema Truffaut acollirà un acte per vindicar el llegat del creador de la col·lecció que va donar lloc al Museu del Cinema de Girona.

L'homenatge serà un acte (20:30 hores) que es compondrà de dues parts: en la primera es projectaran quatre dels 31 curtmetratges que va realitzar Tomàs Mallol entre els anys 50, 60 i 70. Aquests curtmetratges van ser donats per la família al Museu del Cinema i es van digitalitzar en alta definició fa un any.

Es projectaran els curtmetratges Hivern (1958), un poètic documental de la vida quotidiana a l'Escala després del tràfec de l'estiu; Il·lusió (1959), un curtmetratge documental sobre com vivien les filles del cineasta el dia i la nit de reis; Poca cosa sabem (1972), un assaig sobre el temps en un ferroviari pas a nivell, i el documental antitaurí Negre i vermell (1973).

Els cineastes Isaki Lacuesta i Marc Recha presentaran els curtmetratges i reflexionaran sobre la filmografia la manera de fer cinema de Tomàs Mallol així com la influència que ha suposat la figura de Mallol en la seva manera d'entendre el cinema.

En la segona part s'estrenarà el curtmetratge El temps d'en Tomàs, d'Antoni Martí i Marina Yxart. El film és un collage d'imatges que evoquen la figura de Tomàs Mallol i que homenatgen el cineasta mostrant moltes de les seves idees davant el cinema però també la seva particular idea de la vida i del món que l'envoltava. Aquest curtmetratge el presentarà el seu director Antoni Martí.

Tomàs Mallol va ser un incansable col·leccionista i va aplegar una gran col·lecció que va permetre crear el Museu del Cinema. La faceta de col·leccionista és la més coneguda, però Mallol va ser també un reconegut cineasta que ha deixat una gran obra fílmica, composta de 31 curtmetratges entre documentals i ficció.