El festival Gastromusical del restaurant Molí de l'Escala celebrarà, entre el 22 i el 26 de juliol, la seva 9ª edició apostant per l'actuació del cantautor Ismael Serrano maridada amb la cuina de Dani Garcia, un dels cuiners espanyols més internacionals amb dues estrelles Michelin. Amb la voluntat de recuperar les "mítiques nits de flamenc" de la Costa Brava dels anys 60, el certamen es clourà amb el Gastroflamenc, que maridarà l'art del "bailaor" Rafael Amargo amb la cuina de Jordi Jacas.

El Gastromusical és una iniciativa promoguda pel restaurant Molí de l'Escala que uneix música, gastronomia i solidaritat. Un artista i un cuiner s'expressen al mateix temps, l'un a l'escenari i l'altre als fogons, i el resultat és "una combinació exquisida de plaers intensos".

El xef convidat proposa un menú exclusivament pensat i adaptat al perfil del músic que actuarà a continuació.

El xef i propietari del Molí de l'Escala, Jordi Jacas, té clar que per "mantenir l'essència" del festival volen seguir sent "petits i pròxims".

Enguany, i degut a l'èxit de l'edició anterior, que va superar el 80% d'ocupació, el certamen es tornarà a celebrar en cinc dies consecutius. En aquest cas, però, i per evitar que es pugui "encavalvar" amb altres propostes culturals de l'Escala com el festival Portalblau, el Gastromusical s'ha avançat respecte l'any passat i, amb un dia menys de programació, se celebrarà entre el 22 i el 26 de juliol.

Jordi Jacas va afirmar ahir que "se senten còmodes" amb les noves dates perquè no coincideixen amb el pic de la temporada d'estiu.

Més enllà dels "Sopars farcits de música", la proposta tradicional del festival, la vuitena edició apostarà per noves fórmules, com el Gastroflamenc, que vol "reinventar" les "mítiques nits de flamenc" de la Costa Brava dels anys 60, així que l'edició d'enguany la clourà, el 26 de juliol, Rafael Amargo després que el cuiner Jordi Jacas prepari un sopar inspirat en les tapes andaluses.

Jacas va dir en la roda de premsa d'ahir que amb les nits de flamenc volen obrir el festival al públic estranger ja que fins ara s'havien dirigit gairebé en exclusiva al local.

Jacas va assegurar que és "un luxe i un privilegi" comptar amb dues figures com el cuiner Dani Garcia i el cantautor madrileny Ismael Serrano, que presentarà el seu darrer treball discogràfic La Llamada. Gràcies a l'amistat que els uneix han accedit a participar en el Gastromusical.

El segon sopar-concert serà el que oferiran el 23 de juliol el cuiner Carles Tejedor, ex xef del Via Veneto de Barcelona i responsable del projecte Oilmotion, i la cantautora catalana Maria Rodés, que presentarà el seu treball Maria Canta Copla.

El dijous 24 de juliol serà el dia més mediàtic del festival. I és que els cuiners encarregats de preparar el sopar que acompanyarà l'actuació de l'orquestra Always Drinking Marching Band, seran els semifinalistes del concurs de cuina Top Chef: el figuerenc Marc Joli i Fran Vicente.

En un format "més informal", els dos cuiners prepararan un sopar que serà l'avantsala d'una nit de festa que vol recordar els tradicional envelats d'estiu.

Un Gastrokid pedagògic

En vista de l'èxit de l'any passat, el Gastrokid, que té els més menuts com a grans protagonistes, repetirà enguany en doble sessió. Així, el matí i la tarda del dissabte 25 de juliol, es reservarà per a diverses activitats i tallers dirigides als més petits amb l'objectiu d'ensenyar-los a menjar bé d'una manera divertida i amena. S'ha programat un taller d'anxoves, un dels productes emblemàtics de l'Escala, un de cuina organitzat conjuntament amb el Maram, el Centre d'Interpretació del Peix de l'Escala i un darrer taller de cuina i música.

Per últim, la solidaritat també tornarà a ser protagonista al Gastromusical de la vila marinera. Aquest any, el certamen col·laborarà amb l'associació Un petit pas de l'Escala, que dona suport a la problemàtica dels nens talibés que viuen de la mendicitat als carrers del Senegal.