La destrucció del planeta centra la primera encíclica del papa Francesc

"Laudato Si" es publica oficialment avui, tot i la polèmica per la filtració d'alguns dels seus textos

18.06.2015 | 00:00

L'encíclica del papa Francesc "Laudato si" sobre la protecció del medi ambient es publica avui i serà presentada al Vaticà, entre polèmiques causades per la filtració del seu contingut en alguns mitjans. Extractes de l'encíclica ja han estat divulgats, davant l'?enuig de la Santa Seu, que va recordar ahir que el text no es pot difondre fins dijous i mentre a Roma circula la interpretació que la publicació anticipada respon a interessos "conservadors". Es tractaria, segons aquestes hipòtesis que circulen, de disminuir l'impacte mediàtic del missatge que vol llançar el pontífex.
Però a part de les polèmiques, el títol de la primera encíclica de Francesc, ja que l'anterior va tenir només que completar-la, ja que gran part lhavia escrit el seu predecessor, Benet XVI, és "Laudato si ("Lloat siguis", en italià antic). Sobre la protecció de la casa comuna". Ahir mateix el papa va fer una al·lusió pública a la seva encíclica en cridar a la "responsabilitat" per protegir el planeta, "que s'està destrossant".
"Demà (avui), com sabeu, es publicarà l'encíclica sobre la protecció de la 'casa comuna' que és la creació. "Aquesta casa nostra s'està destrossant", va dir el papa en la seva habitual audiència general dels dimecres. El pontífex argentí va posar èmfasi en que la destrossa de la "creació" perjudica a tots, però "especialment els més pobres".
Bergoglio ja va avançar ?diumenge passat durant el rés de l'Àngelus que la intenció de la seva encíclica és que "es renovi l'atenció sobre la degradació ambiental i la seva recuperació en cada territori".
Així mateix, un altre dels punts cardinals del document, dels més importants que pot publicar un pontífex i amb el qual el cap de l'Església catòlica pretén obrir un debat, és que es dirigeix no només als creients catòlics sinó a tots els que poden col·laborar a invertir la tendència de la degradació del planeta. "Aquesta encíclica està dirigida a tots els que puguin rebre el seu missatge i créixer en la responsabilitat cap a la casa comuna que Déu ens ha confiat", va afegir després de l'Àngelus.
"Laudato si" és la frase inicial del "Càntic de les Criatures" de Sant Francesc d'Assís, escrit el 1225, i la seva elecció revela la relació entre el magisteri de Jorge Bergoglio i la del conegut com a patró dels animals i el medi ambient.

Més crítiques al sistema
A més de les polèmiques per la seva publicació anticipada, el text arriba precedit per les controvèrsies sobre el previsible dur missatge als sistemes econòmics i financers actuals, als grups de poder i multinacionals. Crítiques a l'actual sistema, així com a la desídia de la política a l'hora d'abordar la degradació del medi ambient, que el papa ha realitzat ja en diverses ocasions acusant de pensar només en els guanys i no en les persones, encara que aquesta vegada serà clau de defensa de l'ecologia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Mare¿Nostrum?

"Clima mediterráneo" és el títol del nou poemari de Luis Bagué, llibre amb el qual l'autor...

La Festa dels Súpers reuneix unes 190.000 persones a l´Anella Olímpica de Montjuïc

Uns 50.000 espectadors han vist l'espectacle central de la cita, que promou la cura pel medi ambient

Mor als 59 anys la videoartista Núria Font

Va dirigir durant una dècada el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

Una completa exposició de Rosa Serra exhibeix setanta escultures a Bratislava

L'escultora olotina es mostra «molt contenta» d'una mostra que té obres en polièster, altres en...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema