Més de 50 estudiosos estan elaborant treballs de recerca sobre el jaciment arqueològic de la Draga de Banyoles, segons ha assegurat el seu codirector Antoni Palomo, que ahir va atendre la primera de les diverses jornades de portes obertes per mostrar a tots els públics el desenvolupament de la nova campanya d'excavacions.

"La draga és un jaciment que desperta un altíssim interès científic. En aquest moment hi ha més de 50 persones fent treballs de màster, treballs de fi de grau i també tesis doctorals. Tenim cinc tesis doctorals en dansa", informa Palomo, i afirma que "sense recerca, el coneixement no avança".

El passat 8 de juny es van reprendre les excavacions arqueològiques a la part terrestre més elevada d'un jaciment que té una part innundada per les aigües de l'estany.

Com de costum, el jaciment no ha decebut i són "molt abundants", segons Palomo, les troballes d'eines de sílex i restes d'ossos d'animals domèstics com ara cabres, xais, bous i porcs, que van ser consumits per la comunitat humana que habitava el paradisíac paratge de la riba de l'estany ara fa entre 7.000 i 7.350 anys.

A la zona on s'excava s'han localitzat nombroses estructures d'hàbitat com ara fogars, grans fosses emprades com abocadors de deixalles, així com sòls de cabanes realitzats amb lloses de travertí.

En aquest mateix indret els treballs realitzats els darrers anys proven l'existència d'un petit taller de denes de collaret realitzades a partir de petxines.

Els treballs arqueològics es perllongaran fins al divendres 3 de juliol i són duts a terme pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (IMF, Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Les dues primeres setmanes hi participen estudiants del Grau d'Arqueologia de la UAB que de-senvolupen part de la seva formació pràctica acadèmica al jaciment, mentre que a les dues darreres es comptarà amb voluntaris provinents de diverses universitats i centres de recerca de l'Estat espanyol i d'Europa. En total, durant el transcurs de la campanya hi treballaran aproximadament unes 60 persones.

A banda de la jornada de portes obertes d'ahir, el jaciment farà divulgació dels resultats dels treballs arqueològics demà divendres i també el dia 25 de juny, a les 5 de la tarda. Enguany com a novetat s'ha programat l'activitat Neolítics a la Fresca (27 de juny i 27 de juliol) que es realitzaran a 2/4 de 9 del vespre per mostrar aspectes de la vida quotidiana dels habitants de la Draga.

La Draga ofereix de juny a octubre visites guiades els caps de setmana i els primers diumenges de mes demostracions d'activitats neolítiques (www.museusdebanyoles.cat).

El jaciment és fruit de l'activitat d'una de les primeres comunitats antigues camperoles documentades a la regió de Girona.