Escolteu, fem el ridícul.

Diumenge, dia 21 promogut per la Confederació Sardanista de Catalunya se celebra el Dia Universal de la Sardana. Malgrat aquest títol tan rumbós, aquesta diada que hauria de ser d'exultació i celebracions de la sardana passa pràcticament desapercebuda, desconeguda i ignorada en molts llocs, no a tots, també és cert.

Ni entitats, sempre hi ha alguna excepció, a Girona, Banyoles, l'Escala o Sant Feliu de Guíxols, per exemple, resta res de res. Ni les mateixes cobles, ni molts dirigents i per descomptat els mitjans de comunicació fan gaires esforços per destacar la diada i donar actes.

No solament ballades es podrien fer concerts, exposicions, conferències, col·loquis, procurar arribar als mitjans etc. No hi ha manera.

Hem mantingut contactes amb algunes cobles i entitats i si bé algunes ho coneixen la majoria això els sona a música celestial. No en tenen ni idea. Fins i tot en algun aplec, per aquest dia n'hi 8 de previstos, no està programa la sardana que es demana que s'interpreti.

Es recomana que es toqui a tot arreu una mateixa sardana i llestos, Aquest any és Catalunya d'Enric Morera, al complir-se els 150 anys del seu naixement. Proposem que es creï una comissió, el millor, dins la mateixa Confederació, que vetlli, que treballi per una millor difusió de la Diada, si no, passa massa desapercebuda i reitero fem el ridícul.

APLEC DE CAMPDEVÀNOL

La població de Ripollès de Campdevànol viurà dissabte, en sessions de tarda i nit el seu 17è. Aplec de la Sardana, just al centre de la població, a la plaça d'Anselm Clavé, actuaran les cobles: Ciutat de Girona, La Principal d'Olot i Tres vents de la Catalunya Nord.

Cal destacar que en l'audició de la tarda, la cobla Tres Vents, interpretarà una sardana, en la qual el tenora deixarà el seu instrument i serà executada pel sac de gemecs, aquesta composició es titula: Esmuc i Cefelem i ha estat composta per Lilian Pérez Musson. Les ballades començaran a les 5 de la tarda i tindran la seva continuïtat a 2/4 de 10 del vespre. Hi haurà sopar popular.

aplec de PERPINYÀ

A la capital del Rosselló, Perpinyà, han organitzat per aquest dissabte , el seu aplec de la sardana que en sessions de matí, a les 11 i tarda, a les 3 es celebrarà, el matí a la plaça de República i a la tarda a la passejada d'Allés Maillol, hi prendran part les cobles: Mil·lenària, Nova Germanor i Sol de Banyuls. Perpinyà organitza, sobretot a l'estiu, una gran munió de sardanes i una curiositat remarcable. Normalment les ballades es fan a la plaça de la Llotja, on hi han molts bars, doncs un cop encetada la ballada els mateixos cambrers passen per la taules i tots els presents paguen un petita quantitat per les sardanes sense que ningú hi posi cap objecció. ¿Si és fes aquí? Ailas...

aplec d'ANGLÈS

Diumenge és l'Aplec d'Anglès, un dels primers que se celebraren, puix aquest any arriben a la 61è edició. Bo és recordar aquells emprenedors: Josep Gelada, Quim Bauxell, Mateu Costa i especialment Joan Pibernat, que primer fundaren l'entitat Floricel, Verger d'Art i el 1955 creen el seu primer Aplec. El 1966 instauren el guardó Rosa d'Or per premiar persones que hagin treballat per la sardana . Des d'aleshores, cada any s'ha atorgat aquest guardó.

Aquest any el guardonat és Josep Vidalou, de Ceret (Vallespir).

En Josep Vidalou, de la població Rossellonesa de Ceret, ha estat i és un fervent defensor de la sardana i la cultura catalana. Fou membre de la 1a colla de sardanes de Ceret, se li concedí la Medalla al Mèrit Sardanista, atorgada per l'Obra del Ballet Popular, l'any 1977. També ha estat president del Foment de la Sardana de Ceret i de la Federació Sardanista del Rosselló. Igualment, fou fundador i 1r president de la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord.

A més a més, és un dels impulsors del gran festival de la sardana que s'organitza a Ceret des de fa 58 anys, en què s'hi celebren diverses ballades, un concurs de sardanes i un concert de cobla. Ha estat professor de flauta als conservatoris de Grenoble i Perpinyà.

També ha escrit 2 llibres: un de bilingüe (francès-català) sobre el compositor Manel Saderra i Puigferrer, editat per GISC. L'altre, en francès, es titula Pays de Sardane. L'actual tresorer de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), Joan Casals, l'ha traduït al català i es publicarà aviat.

Així,doncs, tot preparat per l'Aplec, que tindrà com a marc la Font del Canyo, amb la participació de les cobles Bisbal Jove, Ciutat de Granollers i Ciutat de Girona, en sessions de matí i tarda. Hi haurà ¡ un acte de reconeixement a la cobla Ciutat de Girona, pels seus 40 anys d'existència.

SARDANES A LOURDES

Cada any l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes (Lorda) de Girona, organitza un viatge a aquest Santuari Marià que gaudeix de tanta devoció. Aquest any té un caràcter especial, ja que amb els romeus hi viatjarà la cobla La Principal d'Olot, que el dilluns, dia 22 oferirà a l'esplanada de la basílica una audició de sardanes, destacant la interpretació de la sardana de Narcís Lagares: Catalans a Lurdes.