Els meteoròlegs preveuen un dels estius amb més calor dels últims temps

L'AEMET pronostica
una continuació a la primavera més càlida
dels darrers 75 anys

19.06.2015 | 00:00

Després d'una primavera, juntament amb la del 2011, que ha estat la més càlida en 75 anys, arriba un estiu que els meteoròlegs pronostiquen més calorós de l'habitual, que confirma una tendència sostinguda a l'augment de les temperatures que es registren any rere any. El cap del Grup de Predicció i Vigilància de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a Catalunya, Ramon Pascual, va destacar ahir que tres de les quatre primaveres més caloroses de la història s'han donat en aquests primers anys del segle XXI.
"Evidentment, tenim una estadística significativa que hi ha un canvi climàtic d'origen antropogènic, és a dir, d'origen humà i és urgent reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle", va indicar Pascual durant la presentació del balanç climàtic de la primavera passada.
Segons les dades de l'AEMET, els mesos de març, abril i maig han configurat el trimestre més càlid des de 1940 a Catalunya. Al març hi va haver una temperatura mitjana de 9,9 graus, 0,9 per damunt de la mitjana, a l'abril va ser 12,5 la temperatura mitjana, 1,5 graus superior a la mitjana històrica, mentre que un maig excepcionalment calorós va elevar la temperatura mitja a 17 graus, amb una anomalia tèrmica de +2,1 graus.
A més, segons va destacar Pascual, el mes de maig passat va ser un dels més secs des de 1929, amb la qual cosa els tres maigs amb ?menys precipitacions -2006, 2009 i 2015- s'han registrat en aquest segle XXI. "Encara que hi ha evidències de l'augment de les temperatures, no està demostrat que cada vegada plogui menys, perquè hi ha anys més i menys plujosos", va puntualitzar el meteoròleg, que va explicar que aquesta ha estat la primavera amb menys pluja a Catalunya des de l'any 2006.
Des de 1940, només quatre vegades s'han superat els 13 graus de temperatura mitjana a la primavera: el 1945, el 2006, el 2011 i aquest any, i sempre han estat les temperatures diürnes, les màximes, les que han experimentat un augment més gran.
El pronòstic a llarg termini indica que en els mesos de juliol, agost i setembre a Catalunya hi ha més probabilitat que la temperatura arribi a valors superiors als normals, mentre que les precipitacions aquest estiu no seran diferents a la mitjana climatològica registrada els últims 35 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

L'humor de l'absurd de Faemino y Cansado omple de riures l'Auditori

Acabem de tornar d'un viatge, vam estar al centre de París, a Montmartre...», diu...

La Marededéu de Besalú del Museu d´Art va ser comprada per 100 pessetes l´any 1879

La Marededéu de Besalú del Museu d´Art va ser comprada per 100 pessetes l´any 1879

Una recerca documental per publicar tot el fons a internet permet descobrir que una pintura de...

Artesans de la Bisbal col·laboren amb l´artista Santi Moix

Artesans de la Bisbal col·laboren amb l´artista Santi Moix

Joan Raventós, David Rossell i Anna Ballesté han participat en la creació d'una gran flor

Lluís Busquets obre el cicle «Martí Luter: 500 anys» a la Casa de Cultura de Girona

L'escriptor i professor Lluís Busquets i Grabulosa obrirà avui a les 7 de la tarda...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema