Després d'una primavera, juntament amb la del 2011, que ha estat la més càlida en 75 anys, arriba un estiu que els meteoròlegs pronostiquen més calorós de l'habitual, que confirma una tendència sostinguda a l'augment de les temperatures que es registren any rere any. El cap del Grup de Predicció i Vigilància de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a Catalunya, Ramon Pascual, va destacar ahir que tres de les quatre primaveres més caloroses de la història s'han donat en aquests primers anys del segle XXI.

"Evidentment, tenim una estadística significativa que hi ha un canvi climàtic d'origen antropogènic, és a dir, d'origen humà i és urgent reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle", va indicar Pascual durant la presentació del balanç climàtic de la primavera passada.

Segons les dades de l'AEMET, els mesos de març, abril i maig han configurat el trimestre més càlid des de 1940 a Catalunya. Al març hi va haver una temperatura mitjana de 9,9 graus, 0,9 per damunt de la mitjana, a l'abril va ser 12,5 la temperatura mitjana, 1,5 graus superior a la mitjana històrica, mentre que un maig excepcionalment calorós va elevar la temperatura mitja a 17 graus, amb una anomalia tèrmica de +2,1 graus.

A més, segons va destacar Pascual, el mes de maig passat va ser un dels més secs des de 1929, amb la qual cosa els tres maigs amb ?menys precipitacions -2006, 2009 i 2015- s'han registrat en aquest segle XXI. "Encara que hi ha evidències de l'augment de les temperatures, no està demostrat que cada vegada plogui menys, perquè hi ha anys més i menys plujosos", va puntualitzar el meteoròleg, que va explicar que aquesta ha estat la primavera amb menys pluja a Catalunya des de l'any 2006.

Des de 1940, només quatre vegades s'han superat els 13 graus de temperatura mitjana a la primavera: el 1945, el 2006, el 2011 i aquest any, i sempre han estat les temperatures diürnes, les màximes, les que han experimentat un augment més gran.

El pronòstic a llarg termini indica que en els mesos de juliol, agost i setembre a Catalunya hi ha més probabilitat que la temperatura arribi a valors superiors als normals, mentre que les precipitacions aquest estiu no seran diferents a la mitjana climatològica registrada els últims 35 anys.