El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, que va arrencar dijous passat, ha tancat la dotzena edició amb una bona valoració tant pel que fa al públic assistent com per les propostes programades. Del 18 al 21 de juny s'han pogut veure una quarantena de propostes entre actuacions i activitats paral·leles. Dels 15 espectacles que requerien entrades, 9 han exhaurit totes les localitats. Mantenint la línia de les darreres edicions, pel que fa a la resta de les actuacions, han comptat amb una molt bona afluència de públic.

Places, carrers i equipaments plens per seguir les actuacions de l'(a)phònica, que durant quatre dies ha fet de Banyoles la capital de la veu. Amb més del 65% de les propostes gratuïtes, el festival ha ofert una programació diversa, per a tots els públics, amb estils que han passat des de les havaneres a la cançó d'autor, passant pel pop, reggae, beatbox, coral, poesia o disco-funk, entre molts d'altres. Com ja és marca de la casa, el festival ha combinat veus consagrades amb d'altres més emergents, fet que ha permès al públic descobrir nous talents. L'organització en fa una valoració molt positiva, donant per assolits els objectius marcats per a aquesta dotzena edició.

Pel que fa a les actuacions gratuïtes, les més concorregudes van ser les de The Gramophone Allstars Big Band, que amb 17 músics a l'escenari i les veus de Judit Nedderman i Yolanda i Katy Sey van oferir un gran final de festival a l'espai Juanola La Muralla. En aquest mateix escenari, grups com Fundación Tony Manero, BCN Beatbox, The New Raemon, Xarim Aresté o Marina BBface & The Beatroots van actuar davant d'un nombrós i entregat públic.

La plaça del Teatre, recuperada com a escenari aquest any, va obtenir una molt bona acollida, amb les actuacions de Halldor Mar, Les Anxovetes i Pantaleó. Finalment, entre les descobertes d'aquesta edició, cal destacar la de Daniel Lumbreras i també d'Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach, dues actuacions que s'han pogut veure a l'Espai Eat Art.

Respecte a les actuacions que requerien entrada, cal destacar que Cor de Teatre va exhaurir les localitats per a les tres funcions a l'Auditori de l'Ateneu, on va estrenar oficialment el seu nou espectacle, «L'altra cara.» També van actuar amb l'aforament ple Ramón Rodríguez (The New Raemon) i Mazoni a la Barca Tirona. Així mateix es van exhaurir les entrades per a l'espectacle familiar Voooox!, al Teatre Municipal. Cal destacar que de les quatre funcions de Cor de Teatre Joves, que van estrenar l'espectacle «Amb(o)ients», van esgotar l'aforament de la Llotja del Tint en tres de les quatre funcions.

Especialment emocionant pel públic assistent va ser el concert de Paco Ibáñez a l'Estrella Damm Club Natació Banyoles, on va presentar en primícia a les comarques gironines el repàs a la seva trajectòria sota el títol «Vivencias».

També molt emotives van ser les actuacions de Joan Margarit & Carles Margarit, on la música i la veu poètica han anat de la mà en l'espectacle «No era lluny ni difícil», i de Toti Soler, Joan Massotkleiner i Gemma Humet amb el seu particular homenatge a Ovidi Montllor. David Carabén amb «La forma d'un sentit», Joan Miquel Oliver amb Pegasus, i Acorar de Toni Gomila, són algunes altres de les actuacions que ses van poder seguir durant aquests dies.

D'entre les activitats paral·leles una de les propostes que ha tingut molt bona acollida és el Tast de concerts, que es va organitzar per segon any en diversos establiments de la ciutat. S'hi han pogut veure les actuacions de grups emergents com Ferran #roadtrio, XY, Matthew McDaid, Emma Youth, Clave de Sur o Kinsale. Avui encara tindrà lloc la 15a Trobada de Cantaires del Pla de l'Estany a l'església de Santa Maria.