La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha decidit reclassificar al linx ibèric (Lynx pardinus) com a espècie «en perill crític» d'extinció a la «llista vermella» d'espècies amenaçades per passar a la categoria de «en perill» d'extinció, menys greu. Segons va informar ahir el programa Life + Iberlince a la seva pàgina web, després de tretze anys de grans esforços de conservació el linx ibèric ha estat rebaixat de categoria a la «llista vermella», una vegada que s'han avaluat les 77.340 espècies incloses en aquesta llista.

L'evolució de les poblacions d'aquest felí, explica Life + Iberlince, ha estat estudiada pels científics Alejandro Rodríguez i Javier Calçada, que han conclòs que després de sis dècades de declivi de la població i de la seva àrea de presència, entre 2002 i 2012 la població s'ha incrementat de forma contínua fins als 156 individus madurs, el que implica passar de 27-97 femelles reproductores entre 2002 i 2012.

Augment de la presència

L'àrea de presència d'aquesta espècie també ha experimentat un augment considerable, com a resultat de la qual cosa el linx ibèric ha passat de la categoria de «en perill crític» a «en perill». Els responsables de la UICN van celebrar ahir aquesta «fantàstica notícia» per al linx ibèric i van considerar que es tracta d '«una excel·lent prova que les accions de conservació realment funcionen», encara que van afegir que la feina no ha acabat i han de seguir els esforços de conservació per assegurar l'expansió futura i el creixement poblacional de l'espècie.

En l'actualitat, el linx ibèric està restringit a dues àrees separades entre si, Doñana-Aljarafe i Sierra Morena (Guadalmellato-Cardeña-Andújar-Guarrizas), on treballa la Junta d'Andalusia al costat de diverses entitats (Fundació CBDH, WWF / Adena, Ecologistas en Acción, FAC, Ateca i Secem) mitjançant projectes per aconseguir mantenir i incrementar les poblacions del felí.

Amb el nou projecte Life + Iberlince s'ha iniciat la recuperació de la distribució històrica de l'espècie a la Península Ibèrica.