No cal tenir escopetes «però es poden esmentar amb humor». «T'agrada caçar, fill?, podem quedar un dia i t'ensenyo la meva col·lecció d'armes...» és una de les deu recomanacions que un portal catòlic ofereix als pares per dissuadir els joves de tenir relacions sexuals amb les seves filles. En les altres nou hi ha de tot: quedar-se amb el número de mòbil del jove, amb la matrícula i el model de vehicle, preguntar-li la religió, interessar-se pels seus plans de futur... I, finalment, però no per això menys important, «preguntar quines són les seves conviccions respecte a la castedat».

Aquest «decàleg per pares» ha estat publicat per la web «ReligiónenLibertad», propietat de la Fundación Nueva Evangelización para el siglo XXI, que està formada per seglars catòlics que són pares de família i tenen diferents sensibilitats, segons expliquen ells mateixos. Encara que té caràcter laïcal, jurídicament està dins de l'empara de l'Església catòlica com a fundació autònoma privada, i la rendició de comptes i aprovació, així com altres atribucions, són competència de l'arquebisbe de Madrid.

Inspirat en un article que es pot trobar al web de consells nord-americà www.allprodad.com, a «10 coses que, com a pare, voldràs preguntar a aquest noi que vol sortir amb la teva filla» s'insta als progenitors amb filles adolecents que hagin iniciat una relació sentimental amb un jove a, encara que no es posseeixin armes, esmentar-les. «Tots han sentit parlar d'aquests pares que tenen una escopeta sobre la taula mentre parlen amb un espantat pretendent», assenyala. I proposa que encara que no hi hagi escopeta, es mencionin les armes «amb humor».

Les deu preguntes clau no es fixen en si el noi porta arrecada sinó que es basen en «allò realment important», tal i com s'assevera a la pàgina. Segons «ReligiónenLibertad» un pare té dret, «en qualsevol cas» a «localitzar els nois que s'interessen per la seva filla i a sotmetre'ls a una sèrie de preguntes, per protegir el cor de la noia i preveure ferides emocionals».

Per això proposen, a més del capítol armamentístic, fer-se amb dades de «seguretat bàsica» com són el telèfon mòbil del noi, el dels seus pares, i amb el model i matrícula del vehicle, en el cas que tingui cotxe. «Per si passa qualsevol cosa», és de sentit comú i «un bon hàbit de seguretat», justifiquen. El decàleg proposat per la fundació no menciona en cap moment a la mare de la jove.

Declaració d'intencions

La primera pregunta que es recomana que faci el pare és senzilla: «Per què vols sortir amb la meva filla?» i, després, aconsella «escoltar amb tranquil·litat i deixar parlar». «Fins i tot un pare poc o gens religiós hauria interessar-se per les creences del noi que vol sortir amb la seva filla», s'assegura.

El decàleg també atorga importància al fet que la relació tingui futur o sigui passatgera. Una altra de les preocupacions que es planteja al web és si el noi «mostrarà el respecte que la noia mereix», cosa que inclou «portar la noia a casa a l'hora pactada».