Una expedició de paleontòlegs de diferents universitats espanyoles va localitzar a La Rinconada de la Sierra el que fins al moment pot ser el fòssil de trilobita més antic del món, amb almenys 520 milions d'anys.

El fòssil va ser localitzat gràcies al treball desenvolupat per diversos geòlegs, entre els quals el paleontòleg Eladio Griñán, de la Universitat de Saragossa, i el professor de Geologia de la Universitat de València, Rodolfo Gozalo.

Aquest tipus de trilobites (artròpodes que van viure en l'era del Paleozoic), amb tants milions ?d'anys d'antiguitat, només es podien veure fins al moment a Sibèria, el Marroc i en una zona fronterera entre Estats Units i Mèxic. D'aquí la rellevància de la troballa, va explicar Gozalo.

La troballa es va produir fa unes setmanes, arran d'un projecte de recerca, ja que els paleontòlegs formen part d'un equip de la Unesco que està treballant des de fa algun temps per redefinir el període denominat Cámbrico, el primer de l'Era Primària, entre 570 milions i 500 milions ?d'anys d'antiguitat.

A La Rinconada de la Sierra es coneix des de 1972, gràcies a l'estudi del geòleg de Salamanca Carlos García Figuerola, la possible existència d'aquest tipus de fòssils, a causa dels plecs estructurals del terreny, ja que en aquests pobles hi ha una classe de roca que fa pensar en l'existència d'aquest tipus de fòssils.

L'equip de paleontòlegs, aprofitant el tall d'una carretera construïda fa més d'una dècada, va decidir iniciar una sèrie de prospeccions sobre unes formacions situades a dos quilòmetres de la Rinconada per veure què localitzaven.

Ara, el fòssil de trilobita es troba dipositat en el Museu de la Universitat de Saragossa i en les properes setmanes s'oferiran tot tipus d'explicacions d'aquesta troballa en una publicació científica.