La UdG ofereix un curs inèdit per conèixer a fons Ramon Muntaner

Amb la finalitat de divulgar, el curs serà més barat i inclourà una secció de gastronomia

30.06.2015 | 07:36
Acte de celebració del 175è aniversari de l´IES Ramon Muntaner.

La Universitat de Girona ofereix, aprofitant la celebració del 750è aniversari de Ramon Muntaner, un curs d'estiu inèdit, en línia i divulgatiu sobre la figura d'un dels escriptors medievals més notables i la seva obra, la Crònica.

El curs porta per nom «Ramon Muntaner (1265-1336): Fets, dits i 'veres veritas'» i arrencarà el proper 13 de juliol fins al 26 del mateix mes, 60 hores en total. Hi ha 110 places i es tracta d'una iniciativa inèdita que es pot realitzar en línia, és a dir, mitjançant l'ordinador i durant les hores lliures.

L'objectiu del curs és aprofundir en la vida i, sobretot, l'obra de Ramon Muntaner, un dels grans escriptors de la literatura catalana medieval. El projecte coincideix amb la celebració aquest 2015 del 750è aniversari del naixement del cronista.

L'escriptor va néixer a Peralada, a l'Alt Empordà, i darrerament el seu poble natal també ha iniciat una ruta literària sobre el seu fill il·lustre en què els interessats poden repassar la història del cronista, els llocs més importants de la seva infantesa i part de les seves obres de la mà d'un guia i un actor que s'encarreguen de llegir fragments d'escrits de Ramon Muntaner o d'altres escriptors que parlen d'ell.

Aquest curs inèdit s'adreça tant a estudiants de Filologia i Història, com a professors d'institut, amants de la història medieval, de la cuina de l'edat mitjana o qualsevol persona que tingui curiositat per tot allò que l'envolta, sortint de l'àmbit estrictament universitari.

A més, com que la voluntat és divulgar i donar a conèixer, el curs té la matrícula més baixa de tots els cursos d'estiu de la Universitat de Girona, entre 65 i 75 euros. «La gent podrà triar si prefereix els textos en català antic del segle XIV o actual, farem un Joc de trons medieval amb les històries de la vida de Ramon Muntaner», explica un dels directors del curs, el professor de Literatura Catalana Medieval de la UdG, Xavier Renedo.

Segons Renedo, Muntaner és un escriptor de primer nivell però que és poc llegit. Va estar implicat en alguns dels esdeveniments centrals de la vida política de la Corona d'Aragó entre finals del segle XIII i principis del XIV tals com la conquesta de Sicília o la croada contra Catalunya el 1285.

Per això, el curs compta amb grans figures i historiadors com Paul Freedman, Josep Antoni Aguilar, Carmel Ferragud, Mateu Rodrigo, Ernest Marcos, Robert Vinas o Josep Torró.

Història i gastronomia

A més, per fer-lo més amè, hi hauran visualitzacions de pel·lícules relacionades amb la història i la vida de Ramon Muntaner i també una secció gastronòmica dedicada a la cuina medieval. Hi haurà exemples de tots els països i territoris que Muntaner va conèixer i visitar com França, Sicília, Turquia o Tunis, entre d'altres.

En aquest apartat, les receptes aniran a càrrec de cuiners i sommeliers de renom actuals tals com Josep Roca d'El Celler de Can Roca, Fina Puigdevall, xef de les Cols d'Olot, Montse Estruch, cuinera en cap del Cingle de Vacarisses o André Bonnaure.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Un projecte de l'Escola La Farga de Salt, al Temporada Alta
Un projecte de l'Escola La Farga de Salt, al Temporada Alta

Un projecte de l'Escola La Farga de Salt, al Temporada Alta

'Mai més set, mai més gana', interpretada per 300 alumnes de primària, està dirigida per Oriol...

La policia libanesa recupera un oli robat que podria ser un quadre original de Dalí

La policia libanesa recupera un oli robat que podria ser un quadre original de Dalí

La Fundació diu que cal més que una fotografia per poder certificar l'autenticitat de la tela ....

Isaki Lacuesta firma el nou espot de la Universitat de Girona

Isaki Lacuesta firma el nou espot de la Universitat de Girona

La Universitat de Girona estrena l'espot dirigit pel director de cinema Isaki Lacuesta amb...

Els arqueòlegs treuen a la llum a l´Escala 17 tombes del Bronze final i l´edat de Ferro

Els arqueòlegs treuen a la llum a l´Escala 17 tombes del Bronze final i l´edat de Ferro

La campanya d´excavacions d´aquest estiu a Mas Vilanera deixa uns resultats que Cultura considera...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema