Cuba és el primer país a eliminar la transmissió del VIH de mare a fill, segons l'OMS

01.07.2015 | 07:18

Cuba es va convertir ahir en el primer país del món en rebre la certificació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per haver eliminat la transmissió del virus de la sida (VIH) i de la sífilis de mare a fill. L'anunci d'aquesta fita el va fer el ministre de Salut Pública de Cuba, Roberto Morales Ojeda, a la seu a Washington de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS / OMS). Els estats membres d'aquesta organisme s'havien compromès el 2010 a assolir aquest objectiu com molt tard el 2020.
«Tot ha estat possible pel nostre sistema social i per la voluntat política des del més alt nivell. Això és el que ha permès que un país amb escassos recursos hagi fet aquests èxits», va dir el ministre cubà. La directora de l'OPS, Carissa Etienne, va coincidir amb el diagnòstic d'Ojeda i va destacar el paper clau que ha tingut en aquests resultats el «robust» sistema de salut de Cuba».

1,4 milions d'embarassades
Cada any, al voltant de 1,4 milions de dones amb VIH queden embarassades al món. Si no reben tractament, tenen entre un 15% i un 45% de possibilitats de transmetre el virus als seus fills durant l'embaràs, el part o la lactància. No obstant això, aquest risc es redueix a poc més de l'1% si es subministren antiretrovirals a les mares i als nens en les etapes en què es pot produir la infecció.
L'OMS considera que un país ha eliminat la transmissió vertical del VIH quan es registren menys de dos nadons infectats per cada 100 nascuts de mares portadores del virus. El barem per a la sífilis és de menys d'1 cas per cada 2.000 nascuts de mares amb la malaltia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema