Prop de 2.400 milions de persones, un de cada tres habitants del planeta, segueixen sense tenir accés a un sanejament adequat, segons va alertar ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i Unicef. De totes aquests persones, 946 milions segueixen defecant a l'aire lliure, una pràctica molt problemàtica, ja que suposa un focus continu de malalties i de contaminació del subministrament d'aigua en molts llocs.

«Fins que tothom tingui accés adequat a instal·lacions de sanejament, la qualitat de l'aigua es veurà afectada i massa gent seguirà morint per malalties transmeses o relacionades amb l'aigua», va assenyalar en un comunicat la directora del Departament de Salut Pública de l'OMS, María Neira.

L'ONU, que defineix un sanejament adequat com tot aquell sistema que separi de forma higiènica dels excrements humans de les persones, va fixar com un dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni reduir a la meitat el nombre de gent sense accés a ell per al 2015. D'aquesta manera, el 77% de la població mundial hauria de tenir actualment accés al sanejament, un objectiu que no es complirà de moment, per uns 9 punts percentuals o 700 milions de persones.

Segons Unicef i l'OMS, la manca de progrés en aquesta àrea amenaça a més amb minar els beneficis en supervivència infantil i per a la salut que s'esperava aconseguir gràcies a la millora de l'accés a aigua potable, una fita imprescindible per erradicar malalties i morts prematures. Aquest Objectiu del Mil·lenni sí que s'ha complert, tot i que encara queda molta feina per fer.