Els arquitectes gironins Ramon Bosch i Elisabet Capdeferro han quedat incorporats a la nòmina de guanyadors del Premi Fad d´Arquitectura, que compta amb històrics com Oriol Bohigas, Santiago Calatrava, Federico Correa, Norman Foster, Enric Miralles o Rafael Moneo.

«Bosch.Capdeferro Arquitectes», amb despatx al carrer de la Força de Girona, s'han proclamat guanyadors del FAD d´Arquitectura 2015 per la rehabilitació de la Casa Bastida de Begur, una residència d´estiu que va començar a funcionar als anys cinquanta del segle passat com a caseta de venda de parcel·les de la urbanització que hi ha sobre la platja de Sa Riera.

«El premi és un honor molt gran i una responsabilitat enorme, sobretot aquest any que presideix el jurat l´arquitecte Víctor López Cotelo, tota una referència per a nosaltres, la combinació perfecta de tècnica i sensibilitat», ha declarat a aquest diari emocionada Elisabet Capdeferro poc després de conèixer el veredicte.

El jurat, integrat també per Ignasi Bonet, Agustí Costa, Mònica Rivera, Mariana Pestana i Gabriel Valeri, ha valorat la «grandíssima millora d´integració de l´edificació preexistent en el privilegiat entorn en el qual es troba».

Segons Capdeferro, «el repte era resoldre les patologies pròpies de la salabror de la mar, relligar un edifici que s´havia anat ampliant de forma inconnexa i integrar-lo en el gran paisatge que presideix. Vam treballar a partir de materials usats a la Costa Brava com ara ceràmica de la Bisbal o cordes de pescadors, i vam crear una mena de gran porxo ventilat que aprofita l´aire del mar. Amb la brisa marina es pot crear sensació de frescor sense aire acondicionat».

La Casa Bastida ha guanyat el premi ex aequo amb l´Ozadi Tavira Hotel, obra de l´arquitecte Pedro Campos situada a Quinta das Oliveriras, a l´Algarve, a Porgugal. Un total de 458 obres d´Espanya i Portugal van concórrer al premi, de caràcter honorífic.

La Biblioteca de Sao Paulo, a Portugal, va guanyar el FAD d´Interiorisme, i la Millora d'accessibilitat al centre històric de Vitòria-Gasteiz, El FAD Ciutat i Paisatge.