Hi ha una sardana de Jesús Ventura, amb lletra de Joan Andreu Garriga, titulada: L'Aplec de l'estany que conté aquests mots: «Vora l'aigua de l'estany / els amors que hi neixen ja no moren mai. / I els camins que hi juguen, tot voltant, / sempre hi tornen, no se'n van».

I talment, cada any en el primer diumenge del mes de juliol torna l'Aplec a Banyoles, justament se celebra al costat mateix del llac, ran l'aigua en els paratges dels desmais.

Diumenge es viurà el 63è Aplec de la Sardana, en sessions de matí i tarda, hi actuaran les cobles La Principal de Porqueres, Bisbal Jove i Mil·lenària. El matí s'iniciarà l'Aplec a 2/4 d'11 i les sardanes seran de 7 tirades, es desenvoluparà un concurs de colles improvisades, també hi haurà l'estrena de la sardana de Jaume Cristau: El primer Aplec de la Sònia, sardana dedicada a la Sònia Tubert, es dóna la circumstància que quan nasqué la Sònia, ara ja grandeta, els seus pares, fervents sardanistes, la portaren a l'Aplec o sigui que de nadiua ja hi participà.

A la tarda la ballada començarà a les 5 amb les tirades tradicionals.

A més de les sardanes, l'Aplec reuneix altres característiques que el complementen i fins i tot el fan més atractiu. Així s'hi podrà trobar una Fira amb productes artesanals, la primera plantada de gegants dins el recinte de l'Aplec, la 10a Trobada de puntaires, una exhibició de petanca, un dinar popular i a les 4 un concert a cura de la cobla Mil·lenària. També en el decurs de la tarda s'oferirà la Sardana del Novato, invitant tots aquells que no saben ballar-ne a encetar el seu aprenentatge. A les 8 , com a cloenda, hi haurà una actuació de l'Esbart infantil, juvenil i cos de dansa de Fontcoberta.

marató de sardanes a girona. festival undàrius

Undàrius és el festival d'estiu de Girona de cultura popular i tradicional, principalment dels Països Catalans i Occitània però obert i connectat amb les altres cultures d'Europa.

Undàrius vol ser una programació que es faci el seu lloc dins l'oferta cultural de l'euroregió definida pel triangle Barcelona-Tolosa-Montpeller.

Dins les molts activitats que es desenvolupen des d'ahir fins a diumenge en el camp de la cultura popular, cal anotar que dissabte se celebrarà la denominada Marató de Sardanes, que tindrà com a març la plaça Independència de Girona, a partir de les 7 de la tarda, amb l'actuació musical de les cobles: La Flama de Farners, Rossinyolets i Bisbal Jove. Abans de l'audició es podrà fer una visita al Museu de la Sardana, instal·lat dins el Museu de la ciutat, al carrer de la Força.

bibliografia

Darrerament han aparegut tres noves publicacions, relacionades amb la sardana, són aquestes:

La sardana a Barcelona Repassa la trajectòria de la sardana a la capital catalana que és alhora un repàs pel moviment sardanista d'arreu del país i pels seus noms més il·lustres. Preu: 15 €.

La llegenda de la sardana. És un conte adreçat als infants amb il·lustracions de Bea i Sílvia Gil i text de Josep Martínez i Cots. Inclou un CD amb diverses sardanes enregistrades per la cobla La Principal de la Bisbal

Preu: 15 €.

La nostra estimada sardana. Un llibre escrit pel músic Marcel Casellas, on fa un viatge per gran part de les seves sardanes, amb reflexions sinceres i profundes entre el món de la sardana respecte a altres mostres culturals. Acompanya el llibre un CD amb 17 sardanes de Marcel Casellas enregistrades per dues cobles formades amb grans músics provinents de diverses formacions. Cada text de Marcel Casellas està il·lustrat amb les pintures suggerents de l'artista Mariona Millàs. Preu: 20 €

Si us interessen us podeu posar en contacte amb la Confederació Sardanista de Catalunya.

aplec comArcal d'osona

S'arriba al 9è Aplec comarcal d'Osona, que cada any escull una població diferent de la seva comarca per celebrar-lo, aquest any a Sant Pere de Torelló, diumenge que ve, dia 5.Els actes començaran a les 10 del matí amb la cercavila dels gegants de Sant Pere, Sant Vicenç, Torelló, Sant Feliu Sasserra. Seguirà l'actuació dels Dansaires de la Vall del Ges, Ball del Ciri, amb dansaires de Viladrau, Dansa, treure ball de Sant Feliu Sasserra i Ball de Gitanes de Castellar del Vallès. A migdia, a la plaça Monmany, ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Girona.A la tarda, a les 5 a l'espai natural La Riera, l'Aplec, amb les cobles: Ciutat de Girona i Jovenívola de Sabadell. Hi haurà un homenatge a Carles Santiago Roig (Barcelona 1963), instrumentista de tible, tenora, acordió, cantautor i compositor i guanyador de La Sardana de l'Any.

Al final es lliurarà l'Estendard al representant del Consell Comarcal d'Osona, organitzador del 10è Aplec Comarcal del 2016.