Els arquitectes gironins Ramon Bosch i Elisabet Capdeferro van quedar ahir incorporats a la nòmina de guanyadors del Premi Fad d'Arquitectura, que compta amb històrics com Oriol Bohigas, Santiago Calatrava, Federico Correa, Norman Foster, Enric Miralles o Rafael Moneo.

«Bosch.Capdeferro Arquitectes», amb despatx al carrer de la Força de Girona, es van proclamar guanyadors del FAD d'Arquitectura 2015 per la rehabilitació de la Casa Bastida de Begur, una residència d'estiu que va començar a funcionar als anys cinquanta del segle passat com a caseta de venda de parcel·les de la urbanització que hi ha sobre la platja de Sa Riera.

«El premi és un honor molt gran i una resposabilitat enorme, sobretot aquest any que presideix el jurat l'arquitecte Víctor López Cotelo, tota una referència per a nosaltres, la combinació perfecta de tècnica i sensibilitat», declarava a aquest diari emocionada Elisabet Capdeferro poc després de conèixer el veredicte, a l'hora de tancar l'edició en paper.

El jurat, integrat també per Ignasi Bonet, Agustí Costa, Mònica Rivera, Mariana Pestana i Gabriel Valeri, ha valorat la «grandíssima millora d'integració de l'edificació preexistent en el privilegiat entorn en el qual es troba».

Segons Capdeferro, «el repte era resoldre les patologies pròpies de la salabror de la mar, relligar un edifici que s'havia anat ampliant de forma inconnexa i integrar-lo en el gran paisatge que presideix. Vam treballar a partir de materials usats a la Costa Brava com ara ceràmica de la Bisbal o cordes de pescadors, i vam crear una mena de gran porxo ventilat que aprofita l'aire del mar. Amb la brisa marina es pot crear sensació de frescor sense aire condicionat».

La Casa Bastida ha guanyat el premi ex aequo amb l'Ozadi Tavira Hotel, obra de l'arquitecte Pedro Campos situada a Quinta das Oliveriras, a l'Algarve, a Porgugal. Un total de 458 obres d'Espanya i Portugal van concórrer al premi, de caràcter honorífic.

La Biblioteca de Sao Paulo, a Portugal, va guanyar el FAD d'Interiorisme, i la Millora de l'accesibilitat al centre històric de Vitòria-Gasteiz, El FAD Ciutat i Paisatge.