Aquest diumenge, com que s'apropa sant Cristòfol, celebrem, des de fa alguns anys, la jornada de responsabilitat en el trànsit d'algunes diòcesis. Nosaltres tenim la sort de comptar amb l'activa Delegació Episcopal del Trànsit, que durant l'any fa una gran tasca i que ens ajuda a viure aquesta jornada.

Sovint escoltem estadístiques d'accidents de trànsit, durant els caps de setmana, els ponts fetius, les vacances... i continuem mirant la TV o menjant o... Fins el dia que se'ns comunica que un familiar, amic, conegut, company de treball, veí... s'ha accidentat. Aleshores certament comencem a pensar en el que significa ser víctima i/o provocar un accident. I més si n'hem viscut algun, si hem compartit el dolor d'alguna víctima i dels seus familiars, si en coneixem de prop les conseqüències.

Uns capellans que conec des de fa molts anys em varen explicar un fet que sembla un acudit, però no ho és. Circulaven per l'autopista i tenien pressa per arribar a un acte. Varen accelerar molt, fins superar la velocitat permesa. En arribar al peatge, la policia els atura i els comunica que han sobrepassat la velocitat legal. En el diàleg, els mossens pregunten que com ho saben. Un dels agents senyala cap al cel, significant que havien estat controlats per l'helicòpter de seguirment de trànsit. Però el mossèn no entén el gest i contesta que desconeixia que Déu es comuniqués, que tingués fil directe amb els Mossos. La resposta fou: «No ha estat Déu, sinó l'helicòpter». Però l'agent, amb ironia, afegeix: «Potser Déu s'ha servit d'aquest ocell mecànic per procurar que arribessin sans i estalvis a les seves obligacions».

Aquesta jornada es proposa:

-Afirmar que el nostre Déu és un Déu de vida i que no estima la mort. Quan es produeix un accident m'he trobat en alguns moments que «la culpa» s'atribueix a Déu: per què Déu ho permet? Precisament la esva oferta de salvació és la de via per sempre i en plenitud. No vol l'accident, no vol la mort... És el Déu de la vida, que precisament a causa de la nostra fragilitat ens fa estimar la vida, i quan la mort és irreversible ens promet la vida eterna.

-Ajudar-nos a escoltar la pregunta de Déu: què n'has fet, del teu germà? [...] (Extret del full Parroquial).