El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acaba d'inaugurar l'exposició El relat del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977, una aproximació a la història recent de l'art a Catalunya que, segons els responsables del MNAC, prefigura com aquest museu explicarà el segle XX a través de les seves col·leccions, i que inclou un nombre considerable de firmes gironines.

L'exposició aplega un total de 194 obres de 109 artistes i col·lectius, a més d'una gran quantitat de materials que treuen a la llum els fons documentals del museu i que segons els criteris dels comissaris són els fonaments de l'art català del segle passat. Produïda pel MNAC, l'exposició està comissariada per Pepe Serra, Juan José Lahuerta i Valentín Roma.

La mostra arrenca amb el clima de revitalització estètica de principis dels cinquanta, amb noms rellevants com Miquel Barceló, Colita, Antoni Clavé, Joan Brossa, Antoni Tàpies o Josep Maria ?Subirachs, col·lectius com Cobalto 49 o Dau al Set, i experiències d'art povera d'Antoni Llena, Jordi Galí, Sílvia Gubern i Juan Carlos Pérez Sánchez, sense oblidar el mural efímer de Joan Miró a la façana del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona.

En aquest context de grans noms i obres fonamentals, de peces canòniques fruit d'un meditat procés de selecció, trobem artistes gironins encimbellats a la categoria de nacionals. A banda del sempre present Salvador Dalí, l'exposició inclou obres d'Esther Boix, Joan Josep Tharrats, Jordi Curós, Francesc Torres Monsó, Joaquim Llucià, Jaume Xifra, Pere Portabella, Pere Noguera i el crític d'art Rafael Santos Torroella, que hi és present per mitjà d'un llibre.

Esdeveniments com els Salons d'Octubre i els Cicles Experimentals d'Art Nou, a més de publicacions com Ariel o la revista Algol , són referits a la mostra, que acaba amb el multitudinari míting de la CNT a les portes de l'actual Museu Nacional, celebrat el 2 de juliol de 1977, en un moment de gran auge dels llenguatges conceptuals, que conviuen amb tres generacions diferents de pintors, així com alguns noms propis del camp de la fotografia.

La mostra ha estat realitzada amb la col·laboració especial del Museu d'Art Contemporani de Barcelona i compta amb el patrocini d'Agrolimen i Fundació Abertis.

Amb motiu de l'exposició s'ha publicat un llibre-àlbum que conté una cronologia i una bibliografia exhaustives dels esdeveniments artístics que van tenir lloc a Catalunya durant aquests 27 anys. El llibre conté, a més, la reproducció facsímil d'una gran quantitat de documents de tot tipus -articles, fullets, catàlegs, manifestos, declaracions...-, que el converteix en una antologia imprescindible de l'època.