L'enginyer industrial i informàtic Martí Vergés Trias, responsable que l'accent català -l'accent obert- figuri als ordinadors, va morir ahir. Vergés, que va néixer l'any 1931, va ser un promotor i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, i era membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Artsde Barcelona.

Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, Martí Vergés es va distingir l'any 1985 com a director del Programa d'Informàtica Educativa i va coordinar l'adaptació del PC a l'ortografia catalana, fet que va comportar la introducció de canvis tant en el hardware (maquinari) com el software (programari).

Al mateix temps, va dissenyar i realitzar el primer corrector de la llengua catalana, batejat amb el nom d'Adhoc, en una època que cap programa informàtic no admetia corrector de català.

El 1992 va dirigir la traducció de la primera versió de Windows en català. El 1996 va rebre la medalla Narcís Monturiol per les seves aportacions, i el 2006 el premi d'informàtica García Santesmases.