Els científics alerten que tant la temperatura de la superfície terrestre i dels oceans com el nivell de la mar, la concentració de gasos d'efecte hivernacle i les emissions de CO2 han augmentat a nivells històrics des de mitjan segle XIX. Durant la Conferència Internacional Científica «El nostre futur comú sota el canvi climàtic», celebrada ahir a París a cinc mesos de la propera cimera sobre aquest problema (COP21), diversos experts van analitzar els desafiaments i reptes mediambientals en els propers anys.

Thomas Stocker, professor de física mediambiental a la Universitat de Berna (Suïssa), va assegurar en una ponència que aquests canvis formen part d '«un context històric en el qual la influència de l'ésser humà és evident». Des de 1850 s'aprecia que el nivell de CO2 ha passat de 280 partícules en suspensió a gairebé 400 el 2012.

D'altra banda, la mitjana de la temperatura global d'oceans i de la superfície terrestre acumulada ha augmentat de -0,6 graus centígrads el 1850-, 2 graus centígrads a 2012, mentre que el nivell del mar ha passat del voltant de -0,15 metres al 1900 a 0,05 metres el 2005, d'acord amb dades de l'ONU.

Stocker va subratllar la necessitat de reduir les emissions de diòxid de carboni entre un 40% i un 70% abans del 2050 per mitigar els efectes de l'augment de la temperatura global i limitar l'escalfament a 2ºC per sobre dels nivells preindustrials. En la mateixa línia, Sandrine Bony va ressaltar la importància d'accelerar els processos d'investigació per reduir l'impacte del canvi climàtic.