S'ha convertit en una tendència molt estesa entre els adolescents aquest estiu. La moda de dissenyar-se tatuatges mitjançant la tècnica coneguda com a sunburn art arriba dels Estats?Units i ja està omplint les xarxes socials, com Instagram, Twitter i?Facebook, amb centenars de fotografies que mostren aquests tatuatges solars. La pràctica consisteix a tatuar imatges, des d'una petita flor fins al quadre de La Gioconda, emprant bloquejadors solars, com cremes o plantilles de cartró, per formar les figures, mentre que la resta de la pell s'exposa a altes radiacions solars sense cap tipus de protecció.

No obstant això, els especialistes en salut han expressat la seva preocupació per aquesta moda, i han alertat dels greus perills que comporta per a qui la practiquen. Els dermatòlegs alerten que els tatuatges provocats per les cremades del sol són molt «perjudicials» per a la pell. Rita Rodrigues, dermatòloga, explica a Efe que l'aparició d'aquests dibuixos implica una exposició al sol perllongada en un curt espai de temps, de manera que «no és gens recomanable».

«Esperem que no es converteixi en una moda a gran escala i que el sentit comú prevalgui», indica el seu company de professió, Agustín Viera, davant el perill que aquesta pràctica es torni una tendència.

Els experts en dermatologia recorden els perills dels raigs del sol a la pell, més encara aquests dies en plena onada de calor. El doctor Viera refereix: «Aquest tipus de modes agredeixen un dels nostres principis fonamentals: prevenir el càncer de pell i mantenir una relació saludable amb el sol».

«A curt termini, provoca cremades solars agudes. A llarg termini, la pell té memòria i aquesta exposició solar acumulada, a part d'envelliment, origina al cap del temps precàncers cutanis i càncer de pell», afegeix la doctora Rodrigues.

Aquest tema torna a posar de manifest la importància de la cura de la pell a l'estiu. Rita Rodrigues aconsella evitar les hores solars de màxima radiació solar, al migdia, i recomana emprar un factor de protecció apropiat segons l'hora, radiació i el temps d'exposició. Per la seva banda, el doctor Viera vol transmetre a la població la importància d'evitar la cremada solar, així com inculcar les revisions amb especialistes i el propi coneixement de la pell de cada un.