Amb l'objectiu de reafirmar-se en els gèneres que «el fan específic i diferent» a la resta de festivals d'estiu, la 29a edició del Festival Castell de Peralada aixecarà el teló aquest divendres amb un espectacle de dansa. Ho farà de la mà del Béjart Ballet Lausanne, una de les companyies de referència en l'àmbit mundial, que, sota la direcció de Gil Roman, deixeble i hereu del mític Maurice Béjart, presentarà un espectacle «fet a mida del festival» que també es podrà veure dissabte.

A més de clàssics com Bolero o les Set danses gregues, els espectadors gaudiran de dues peces inèdites: una feta expressament per a la cita empordanesa, Impromtu pour Peralada, i una en homenatge al ballarí Tony Fabre, amic de Roman.

Tant el director del festival, Oriol Aguilà, com Gil Roman van destacar ahir el fet que un festival com el de Peralada comenci amb un espectacle de dansa.

Aguilà va assegurar que fer-ho «és tota una declaració de principis» per a un festival que «vol reafirmar-se en la seva singularitat» i posar en un lloc preeminent el món de la dansa.

Al seu torn, Gil Roman va agrair l'aposta dels organitzadors recordant que «en temps de crisi com l'actual» és molt difícil trobar festivals de prestigi que vulguin ser aparador d'aquesta disciplina.

El públic de Peralada podrà gaudir de la companyia Béjart Ballet Lausanne dos dies seguits: el 10 i l'11 de juliol. Les funcions dels dos dies compartiran bona part del programa, però per a l'estrena, el coreògraf Gil Roman s'ha reservat una sorpresa amb una peça d'homenatge al ballarí i coreògraf Tony Fabre, amic personal de Roman, que es representarà per primer cop a l'Estat.

En agraïment a la confiança dipositada pel festival en la companyia, que ja va visitar Peralada l'any 2003, Roman va explicar que una de les peces, Impromptu pour Peralada, s'ha creat expressament per a l'ocasió i que servirà per mostrar al públic l'evolució de la companyia des de la mort de Maurice Béjart ara fa vuit anys. Així, per exemple, l'espectacle constata l'aposta per espectacles amb paritat de ballarins i ballarines quan, sota la direcció del mític coreògraf, els homes eren pràcticament els únics protagonistes.

La peça substitueix Kyôdaï, la que inicialment es volia representar i que va caure del cartell a darrera hora per la lesió d'un dels dos ballarins que l'havia de fer.

A banda de poder gaudir de clàssics de Béjart com BoleroSet danses gregues, que ballarà la catalana Elisabeth Ros, Roman presentarà per primer cop a l'Estat el seu homenatge al ballarí Tony Fabre, amic seu i antic col·laborador de la companyia que va morir el 2013. De fet, la peça, amb coreografia del mateix Fabre, és una de les que va crear per a la companyia però que mai va veure estrenada.

Roman va explicar ahir en una roda de premsa a la biblioteca del Castell de Peralada que la companyia, sent fidel a l'herència de Béjart, ha evolucionat molt els darrers anys i que les dues funcions a Peralada serviran per demostrar-ho, amb un programa que barreja tradició i avantguarda a parts iguals.

Medalla d'Honor del festival

Oriol Aguilà va aprofitar per anunciar que en finalitzar la funció de divendres, la presidenta del Festival Castell de Peralada, Carmen Mateu, reconeixerà la companyia amb la Medalla d'Honor de la mostra. Una distinció que han rebut, entre d'altres, Montserrat Caballé, Sara Baras, Paco de Lucía o Mario Gas.