Una nova i sorprenent espècie de dinosaure amb banyes (ceratopsiano), batejat com Wendiceratops pinhornensis, ha estat descobert en el sud d'Alberta (Canadà), on va viure fa uns 79 milions d'anys, mesurava sis metres de llarg i pesava més d'una tona. La seva antiguitat fa d'aquest exemplar un dels membres més vells coneguts de la família dels grans dinosaures cornuts, a la qual pertanyen el Triceratops o el Ceratopsiadae, segons l'estudi publicat ahir per la revista científica Plos One.

El Wendiceratops pinhornensis, que s'ha reconstruït amb més de 200 ossos procedents d'almenys quatre individus diferents (tres adults i un jove), era herbívor i es creu que s'alimentava de plantes baixes gràcies un bec similar al d'un lloro. Aquest dinosaure tenia el crani «fantàsticament» adornat, especialment per ser un dels membres més antics d'aquesta família.

Un dels seus trets més característics era una sèrie de petites banyes doblegades cap endavant i disposats al voltant d'una espècie d'estructura a manera de gola que li sortia de la part posterior del crani. Segons el doctor David Evans del Museu Reial d'Ontario, a Toronto, aquest exemplar «ajudarà a entendre l'evolució primerenca de l'ornamentació del crani en un grup icònic de dinosaures caracteritzat per tenir banyes a la cara».

El Wendiceratops tenia al nas una banya en vertical i és possible que també les tingués sobre els ulls, va explicar l'expert. La banya nasal és també una de les seves característiques «més interessant». Encara que l'os nasal s'ha reconstruït amb fragments i es desconeix la seva forma completa «està clar que servia de suport» a una prominent banya que sorgia en vertical. Es converteix així en la primera evidència documentada d'una banya nasal alta en la família dels ceratòpsits, que mostra l'evolució intermèdia entre els apèndixs baixos de forma arrodonida dels primers dinosaures cornuts i els llargues banyes del Styracosauris i els seus parents, afegeix l'estudi .