Aconsegueixen dissociar l'efecte perjudicial de l'analgèsic del cànnabis

Els resultats de l'estudi realitzat pel CEXS i l'IMIM obre les portes a fabricar nous fàrmacs més efectius

10.07.2015 | 00:00

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Hospital de Mar de Barcelona han aconseguit dissociar els efectes perjudicials del cànnabis, com la pèrdua de memòria, de les seves propietats analgèsiques, cosa que obre un nou camí per desenvolupar fàrmacs amb derivats d'aquesta planta. La investigació, dirigida pel cap del laboratori de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF, Rafael Maldonado, amb participació de la investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), Patricia Robledo, va ser publicada ahir a la revista PloS Biology.
Maldonado va explicar que el potencial terapèutic dels compostos derivats de la planta Cannabis sativa té un gran interès per al tractament de diverses malalties, però els seus efectes psicoactius, especialment les alteracions que aquestes substàncies produeixen a escala cognitiva, limiten el desenvolupament de nous medicaments basats en aquesta planta.
Aquesta investigació ha demostrat en un assaig amb ratolins que és possible dissociar determinats efectes terapèutics dels cannabinoides dels seus efectes indesitjables, i identifica noves dianes terapèutiques en el sistema nerviós central per poder dissenyar nous medicaments.
La investigació, en què també ha col·laborat el científic Xavier Viñals, ha revelat que, en determinades estructures cerebrals, les molècules responsables dels efectes psicoactius dels cannabinoides, els receptors CB1, formen heteròmers (unitats de dos receptors diferents) amb receptors de tipus serotonèrgics 5HT2A, que són també dianes de gran interès terapèutic. «Aquests heteròmers són els responsables d'alguns dels efectes psicoactius dels cannabinoides i, més concretament, de les alteracions cognitives, l'ansietat i els efectes relacionats amb la conducta social induïda per aquestes substàncies psicoactives», va detallar Maldonado.
«La interacció entre els dos sistemes de receptors estava descrita, però el mecanisme no es coneixia», va puntualitzar Patricia Robledo. Segons la investigadora, «es basa en el fet que els dos receptors es troben en les mateixes estructures del cervell, l'activació del receptor de serotonina 5HT2A allibera un tipus d'endocannabinoide i la pèrdua del receptor CB1 en ratolins interromp l'activitat relacionada amb la serotonina en l'escorça prefrontal del cervell».
En canvi, els receptors CB1 monomèrics, sense acoblar els esmentats receptors serotonèrgics, són els responsables de determinades accions terapèutiques induïdes pels cannabinoides, com els seus efectes analgèsics.
Així, els investigadors han demostrat que és possible obtenir dels cannabinoides respostes analgèsiques i, al mateix temps, evitar els efectes deleteris no desitjats sobre la memòria mitjançant l'ús de pèptids bloquejadors que actuen interferint i dissociant els receptors CB1 dels heterodímers.
Segons Robledo, «un dels efectes del principal ingredient psicoactiu de la marihuana és el deteriorament de la memòria, cosa que està limitant l'ús mèdic d'aquesta substància per al dolor, les nàusees o l'ansietat».
Maldonado va concloure que «el descobriment d'aquests heterodímers i del benefici que s'obté d'evitar la seva formació, obre noves possibilitats per dissenyar eines farmacològiques que permetin desenvolupar un ús terapèutic dels cannabinoides que eludeixi els principals efectes adversos coneguts de caràcter psicoactiu d'aquestes substàncies».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema