El Govern nord-americà va ordenar ahir a les institucions judicials del país atorgar els mateixos beneficis matrimonials a les parelles del mateix sexe, en compliment de la fallada del Tribunal Suprem que va legalitzar els matrimonis gais. En una declaració emesa ahir, la fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, va anunciar que ha instruït al personal del Departament de Justícia perquè treballi amb les diferents agències judicials «per garantir que la decisió (del Tribunal Suprem) tingui sencer compliment en tot el Govern federal».

El passat 26 de juny, el Suprem federal va fallar a favor de la legalització del matrimoni entre les persones del mateix sexe a tot el país, una decisió que va anul·lar la potestat dels estats per prohibir les unions entre homosexuals i va convertir el matrimoni gai en un dret constitucional. L'ordre emesa ahir afecta principalment a dues agències del Govern que fins ara tenien limitacions a l'hora de gestionar els beneficis per a les parelles del mateix sexe, l'Administració de Seguretat Social i el Departament d'Afers de Veterans.

«M'enorgulleix anunciar que els programes clau per a veterans, gent gran i discapacitats, que fins ara no tenien efecte per a les parelles que vivien en estats que no reconeixien aquestes unions, ara donaran reconeixement federal a tots els matrimonis a tot el país», va afirmar Lynch. Les agències del Govern treballen en aquest moment per instruir els seus treballadors sobre com s'han d'implementar aquests canvis.

Aquest anunci arriba poc més d'un any després que el predecessor de Lynch, Eric Holder, ordenés garantir els màxims beneficis dins de la llei a aquestes parelles, és a dir, que es proveïssin en funció de l'estat on s'havien casat i no d'on residien. La desigualtat fiscal que provocava que uns estats ?reconeguessin aquestes unions i altres no és una dels majors injustícies denunciades pels homosexuals, que fins ara no podien presentar en molts casos declaracions de la renda conjuntes, reclamar herències o rebre exempcions d'impostos.

La transcendència de la històrica legalització del matrimoni homosexual als Estats Units va molt més enllà del dret a casar-se, ja que assegura a més el tracte igualitari de tots els ciutadans respecte a la paternitat legal, el reconeixement de drets després de la mort del cònjuge, o beneficiar-se de la cobertura mèdica de la parella.