Una cinquantena de pinturesLa baronessa Thyssen, Carmen Cervera; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, i la comissària de l'exposició, Pilar Giró, presentant ahir la nova exposició. Una escultura de Josep Clarà i al fons, el retrat de Cervera pintat per Mercedes Lasarte, una de les obres fins ara mai exposades que es poden veure al Palau de l'Abat.

Barcelona, París i Nova York són les tres ciutats protagonistes de la mostra més "cosmopolita" de l'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, segons la seva comissària, Pilar Giró. L'exposició Barcelona, París Nova York. D'Urgell a O'Keeffe, que es va inaugurar ahir i es podrà veure fins al 18 octubre, canvia els paisatges de les edicions anteriors per una cinquantena de quadres centrats en l'ambient urbà per narrar els canvis socials viscuts a cavall entre els segles XIX i XX. Giró va destacar que han escollit Barcelona com a ciutat mediterrània que mira a Europa, París com a epicentre artístic i intel·lectual del tombant de segle i Nova York com a referent de la modernitat.

"Fins ara ens havíem centrat en la història de l'art, ara es tracta d'explicar la història a través de l'art", va assegurar Giró, afegint que la transformació del món rural a l'urbà i l'ésser humà com a motor d'aquest canvi són els grans eixos de l'exposició, la quarta que es fa al Palau de l'Abat del monestir ganxó amb obres de la col·lecció de la baronessa Thyssen, Carmen Cervera, definida per l'alcalde guixolenc, Carles Motas, com "una ciutadana il·lustre" de Sant Feliu de Guíxols.

L'exhibició repassa les ciutats modernes com a espais d'oci i lleure, l'interior de les cases com a refugi de la voràgine urbana i espai íntim i l'ambient "secret" dels jardins, "un anhel del paradís perdut", va destacar la responsable de la tria.

En total, són 52 obres provinents dels museus Thyssen de Madrid i Màlaga signades per artistes internacionals com Claude Monet, Camille Pissarro o Georgia O'Keeffe i catalans com Eliseu Meifrèn, Josep Amat o Modest Urgell.

I és que Tita Cervera va afirmar un cop més que cal posar els artistes "de casa" al costat dels internacionals, perquè "estan al mateix nivell". La baronessa va recordar que una de les seves obsessions com a col·leccionista és "lluitar per reivindicar la pintura catalana" i que "no pararà fins que es conegui al món sencer", posant com a exemple l'exposició que ha fet a la Xina.

Obres mai exposades

A l'exposició del monestir s'hi poden veure algunes primícies, com Barques a la platja, d'Urgell, una peça de Menchu Gal i un retrat de la baronessa pintat per Mercedes Lasarte. "Com a col·leccionista has de fer molts sacrificis, però no pots evitar enamorar-te dels quadres", es va justificar Cervera per explicar que diversos dels quadres exposats s'exhibeixen per primer cop perquè són les seves darreres adquisicions. D'altres, com dues aquarel·les de Kokoscha, formen part del seu fons artístic de fa temps però rarament es mostren al públic.