La UAB crea una prova ràpida que detecta la celiaquia en deu minuts

14.07.2015 | 15:06

El Grup de Sensors i Biosensors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha creat una prova capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla. Anomenat Celifast, és un biosensor que analitza la sang del pacient en 10 minuts a la consulta del metge especialista. Segons la investigadora Maria Isabel Pividori, "per saber si una persona és celíaca, habitualment és necessari adreçar-se a laboratoris especialitzats i fer una biòpsia. El nostre objectiu és evitar-ho, ja que és un sistema problemàtic sobretot en nens".
Celifast és una prova "no invasiva, amb una taxa d'encert en proves inicials al laboratori del 100% a partir de l'anàlisi d'un biomarcador de la sang", va apuntar Pividori. La pova, que funciona de forma similar a un glucòmetre, també permet fer un control de l'evolució de la malaltia, analitzant el grau de celiaquia del pacient de manera periòdica, així com l'avaluació dels familiars directes d'un malalt ja diagnosticat.
Actualment es calcula que hi ha un 1% de la població que és celíaca. El projecte va néixer el 2013 i ha anat madurant, i ara l'equip d'investigació -format per químics, bioquímics i un expert en gestió empresarial- n'està començant la fase de validació clínica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema