Una vaixella del segle XVI del castell de Montsoriu per posar al microones

Francesc Mas s'ha basat en les peces originals trobades pels arqueòlegs per reproduir dissenys medievals amb propietats del s. XXI

15.07.2015 | 15:29
Francesc Mas i un figurant disfressat mostren dues peces de la vaixella.

A partir de les peces originals del segle XVI recuperades a les excavacions arqueològiques del castell de Montsoriu, i actualment exposades al Museu Etnològic del Montseny, el ceramista bredenc Francesc Mas ha creat la vaixella Castell de Montsoriu amb propietats del segle XXI, de manera que pot anar al microones.

Després d'un treball previ de selecció i documentació s'ha reproduït el bol de 14 cm en tres diferents decoracions gestuals, un bol i un plat fons de 20 cm i dos plats grans de 37 cm i 39 cm -les peces més destacades de la col·lecció- que representen una becada i una figura femenina, respectivament.

Aquestes peces s'han reproduït totalment a mà seguint l'antic mètode de la «faiança amb coberta estannífera», explica el ceramista de Ceràmiques Terraforta. Cada peça ha estat modelada a la roda, assecada i després cuita al forn a 1010ºC. Un cop feta aquesta primera cocció, s'ha submergit en un preparat d'esmalt estannífer. Damunt d'aquesta coberta s'ha pintat a pinzell la decoració amb òxid de cobalt, que li donarà el característic color blau de l'antiga ceràmica quan hagi sortit de la segona cuita a 980ºC.

Tots aquests recipients són aptes per a l'ús alimentari. Es poden rentar, escalfar al forn i al microones o refredar al frigorífic sense perdre la seva noblesa i conservant el bon sabor del menjar a taula.

Les peces recreades formen part de l'extraordinari conjunt de més de 400 objectes corresponents a la vida quotidiana de Montsoriu, que es va localitzar en el decurs de les excavacions arqueològiques de l'any 2007.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema