La primera universitat en línia del món, amb una seu a Salt, compleix vint anys

Estudiants i professors recorden els inicis a Girona de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'arribada d'internet

15.07.2015 | 15:29
La primera universitat en línia del món, amb una seu a Salt, compleix vint anys

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb una seu a Salt, que ara compleix vint anys, va sorgir com una iniciativa del Govern de Catalunya per potenciar l'oferta pròpia d'ensenyaments universitaris a distància. La institució va ser pionera al món en l'ús d'internet com a eina d'ensenyament, en una trajectòria ara ja de vint anys, i ha estat i és referent en l'eclosió i el desenvolupament de l'aprenentatge virtual (e-learning), aprofitant els continus avenços tecnològics.
«La tecnologia ens va permetre i ens continua permetent ser rupturistes», apunta el rector de l'Oberta, Josep A. Planell Estany, i afegeix que es van poder fer «coses que havien semblat impossibles com ara repensar l'ensenyament superior a distància a repensar l'aprenentatge de les professions que encara no existeixen».  
Pilar Curós va ser una de les protagonistes de l'arribada de la UOC a Girona: «Jo vaig entrar de consultora l'any 1999. Anàvem amb disquets, fèiem trobades presencials cada quadrimestre i ens pagaven 60 euros extres al trimestre per pagar-nos la connexió a internet, ja que no era habitual tenir-ne ni teletreballar». 
Hi ha alumnes que encara guarden aquelles relíquies, com en Josep Casadellà: «Encara conservo el mòdem Zoltrix amb el que em connectava a la UOC amb el seu clàssic so de connexió».
En Josep va començar a estudiar a la UOC perquè, després de 10 anys d'experiència com a cap de vendes tèxtil i 11 anys com a director de producció, es va quedar a l'atur. «Tenia 40 anys i la meva formació només era de COU, per això em tombaven el currículum a les seleccions», recorda.
La UOC va ser la solució: «Al principi anava molt perdut pel campus virtual, sort de la meva tutora! Ella va ser la flama sempre a punt per superar les dificultats i les baixades de motivació».
Eva López va començar a treballar a la seu de Salt de la UOC el novembre de 1997. «Els alumnes, quan demanaven l'accés a les titulacions homologades, omplien un disquet que ens portaven a la seu, cosa inimaginable avui dia; les matrícules d'inici també eren presencials i venien els tutors a la seu per establir vincles».
La universitat va començar amb 200 estudiants de les titulacions homologades de Psicopedagogia i Empresarials. Amb els anys ha anat creixent: «A principis del 2000 hi havia dies amb problemes de connexió al campus, perquè hi havia molta gent connectada al mateix moment. La UOC va tenir tant d'èxit i va créixer tant que s'havia d'ampliar capacitat  de megawatts a la xarxa», rememora Curós.
El 29 de març de 1995 el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el Projecte de llei de reconeixement de la UOC. Pocs dies després, el 6 d'abril, aquesta llei es publicava al DOGC i l'endemà entrava en vigor. Fa, per tant, vint anys que la UOC va començar la trajectòria com a primera universitat en línia del món. 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema