El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha rebut 17 obres d'art medieval de la Col·lecció Antonio Gallardo Ballart, una donació amb la qual el museu barceloní passa a tenir una de les millors col·leccions del món d'art gòtic i romànic.

Antonio Gallardo Ballart és l'accionista majoritari de Laboratoris Almirall (la indústria farmacèutica que produeix productes com ara l'Almax contra l'acidesa) i propietari de la panificadora gironina Bellsolà, una de les més grans de l'Estat espanyol.

Entre les 17 obres que s'incorporen a la col·lecció del museu hi ha importants peces d'artistes clau dels segles XIV i XV, com Jaume i Pere Serra, Lluís Borrassà, Bernat Martorell, Martín Bernat i Nicolás Francés.

A falta que en els propers mesos es comuniqui la llista d'obres incloses a la donació, aquest diari ha pogut saber que almenys una d'elles procedeix de les comarques gironines.

Es tracta de la pintura mural Dos apòstols de la Pentecosta, una obra del segle XII procedent de l'àbsis de l'església de Sant Joan de Bellcaire d'Empordà. Bona part de les pintures romàniques d'aquest temple es conserven al Museu d'Art de Girona.

Les pintures de l'església de Bellcaire s'atribuiexen al cercle del Mestre d'Osormort i va ser extretes del lloc per a la seva preservació a la dècada de 1930.

Art a compte d'impostos

La donació d'Antonio Gallardo s'ha dut a terme després d'un acord del col·leccionista amb el museu i els departaments d'Economia i de Cultura de la Generalitat, per la qual cosa també el Govern s'ha compromès a acceptar la resta de la col·lecció com a pagament de futurs impostos.

Fonts del Departament de Cultura han informat que la Generalitat ha acceptat la donació que cedirà les obres al MNAC perquè s'exposin al públic.

Quant a les obres d'art romànic que passaran al museu, destaquen fragments de pintura mural procedents de monuments de Catalunya i Castella, tots ells datats en els segles XII i XIII, que suposen un complement molt valuós per a la col·lecció del museu.

Les mateixes fonts han remarcat que el pagament d'impostos mitjançant obres d'art és una fórmula prevista en la normativa tributària, que permet que els contribuents satisfacin els seus deutes tributaris a través del lliurament d'obres d'art catalogades, o amb altres béns d'interès cultural inscrits en els registres corresponents.

La Llei General Tributària i el Reglament General de Recaptació estableixen el procediment a seguir en casos de pagament de tributs mitjançant obres d'art.

La Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Cultural de Catalunya és l'òrgan encarregat de la valoració de les peces d'art que s'ofereixen, i l'Agència Tributària de Catalunya és qui les accepta.

Després de la donació, la propietat de les obres d'art passa a ser de la Generalitat i s'incorporen al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Aquestes obres estaran en exposició pública a partir de la propera tardor, han confirmat fonts del MNAC, el centre museïstic que té la col·lecció d'art romànic més important del món.

Donació poc habitual

Segons el MNAC, la donació d'obres d'art és «poc habitual» però hi ha diversos casos, dels quals el primer remunta al 1997. El darrer precedent és la donació de quatre peces de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol.