El sector de la música a Catalunya va tocar fons el 2014, tant en volum de negoci com en descens de públic, amb un «panorama desolador», però hi ha dades que apunten a una «remuntada», segons es desprèn de l'Anuari de la Música 2015 presentat ahir.

L'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) i el grup Enderrock van donar a conèixer els principals indicadors de la producció, facturació i consum del sector musical català, en què es detecta un «increment lleuger» en l'escolta de música, sobretot en català, i en l'assistència a concerts, ja que passa del 29'8% al 33'8%, principalment gràcies als joves.

El president del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, va assegurar que hi ha unes altres dades positives, com que la creació musical va a l'alça o que s'ha «estabilitzat la bombolla de festivals».

No obstant això, la indústria musical catalana segueix patint la crisi, havent el sector d'«estrènyer-se el cinturó, amb feina precària i militància». Tal com constata l'informe, «a pesar del 35% de creació d'empreses en quatre anys, el negoci ha caigut un 17'6%, generant uns 403 milions d'euros».

Actualment, la música i les arts escèniques representen el 0'20% del PIB català i només són el 4% del global del mercat cultural.

Per a Gendrau, es tracta d'un panorama musical «sense classe mitjana, en què només sobresurten uns pocs amb una gran capacitat i on l'oferta s'atomitza», mentre els equipaments «sobreviuen en un marc decreixent de concerts i espectadors».

Crida especialment l'atenció «la recessió històrica» de les sales de concerts, per quart any consecutiu, amb un 13'5% menys de concerts i una caiguda del 10'2% d'espectadors. Per «resistir la situació d'ofec», aquests locals han optat per «optimitzar recursos i ampliar el ventall estilístic».

Quant a la música en viu, l'anuari posa de manifest que aquesta modalitat està «tocada però no enfonsada, després dels efectes devastadors de la crisi els últims quatre anys».

El 2014 s'ha mantingut el nombre de concerts i espectadors -ha baixat un 0'7%- i la facturació ha repuntat un 3%, frenant la caiguda dels últims anys.

Es calcula que el volum de negoci, des de 2011, ha perdut 20 milions i s'ha vist reduït en una quarta part, a la vegada que hi ha hagut una pèrdua d'un 20% de llocs de treball, una reducció de gairebé la meitat de les plantilles fixes en quatre anys.