Uròlegs de la Fundació Puigvert de Barcelona han dut a terme amb èxit el primer trasplantament de ronyó complet realitzat amb un robot 3D a Europa, una nova tècnica menys invasiva que requereix menys transfusió de sang, produeix menys dolor postoperatori i necessita menys analgèsics.

El director del Servei d'Urologia de la Fundació, Humberto Villavicencio, va explicar ahir en roda de premsa que la intervenció, que es va dur a terme el dijous 9 de juliol, ha estat un èxit i que la pacient, una jove de 25 anys, rebrà l'alta avui mateix.

L'operació l'han duta a terme el cap quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert, Alberto Breda, i el doctor adjunt del Servei d'Urologia de la Fundació, Lluís Gausa, que han destacat els avantatges que ha suposat operar la pacient amb el robot Da Vinci, que permet més mobilitat en espais reduïts.

"Per al cirurgià suposa una visió magnífica (amb una imatge en alta resolució magnificada fins a 12 vegades), tridimensional (per tant més completa) i sense el perill que suposa el tremolor natural de les mans del metge", va explicar Breda, i, a més, "la receptora requereix menys transfusió de sang durant l'operació, pateix menys dolor postoperatori i necessita menys analgèsics".

L'operació també deixa en el pacient una cicatriu més fina i petita i, per tant, és "més estètica".

La pacient, Judith, estudiant de Grau d'Educació Primària, va asse gurar que no va dubtar quan els metges li van proposar aquesta tècnica i va indicar que a dia d'avui ja no pateix insuficiència renal ni problemes amb l'anèmia ni el colesterol, qüestions a les quals s'havia d'enfrontar abans de l'operació a causa de la "malaltia rara" que pateix, la síndrome d'Alport.

Malgrat que aquesta operació de sis hores de durada (en les quals estava inclòs extreure-li el ronyó a la seva mare, la donant) no era senzilla, Lluís Gausa va assegurar que van actuar amb la "certesa i seguretat" que sortiria bé.

Alberto Breda, de la seva banda, va explicar que aquesta tècnica amb robots és "fàcilment reproduïble", per la qual cosa pot ser utilitzada per qualsevol cirurgià que l'aprengui sense necessitat de ser el primer en el seu camp i es pot aplicar a qualsevol pacient.

Precisament, aquest robot ha estat utilitzat per intervenir un nadó de 2,7 quilos i un altre pacient obès de 272 quilos.

No obstant això, i malgrat tots els beneficis que sembla aportar aquesta maquinària, Breda va explicar que "la cirurgia oberta continua tenint el seu paper" i que no deixarà d'utilitzar-se la tècnica més tradicional, segons cada cas.

El primer robot quirúrgic Da Vinci va ser adquirit per la Fundació fa deu anys, convertint-la en la primera institució a Espanya a operar amb aquesta màquina, que els ha permès realitzar fins a 825 cirurgies, encara que fins ara cap trasplantament complet.

Malgrat que a Catalunya hi ha unes xifres molt positives en comparació de la mitjana europea -amb 29 donants per milió d'habitants-, la llista d'espera supera les mil persones.