L'exposició Jugar al desert, que es pot visitar al Museu del Joguet de Figueres fins al proper 4d'octubre, mostra la imaginació, l'enginy i l'habilitat dels nens i les nenes saharauis en la construcció dels seus joguets, atesa la simplicitat de recursos de què disposen.

Segons han explicat els organitzadors de l'exposició, les joguines exhibides a la mostra, que va quedar inaugurada aquest divendres, pertanyen a infants que viuen a la província de Tindouf, als camps de refugiats del Sàhara Occidental, al sud-oest d'Algèria.

Aquests camps, provisionals tot i la seva existència des de fa uns 40 anys, es troben en plena hamada algeriana (desert de pedra pels altiplans rocosos i amb poca sorra).

Als camps hi viuen uns 125.000 saharauis, segons les dades de Nacions Unides, facilitades per Creu Roja Espanyola el 2014.

Els joguets que s'exposen a la Sala Oberta del Museu de Figueres van ser recollits pel periodista figuerenc Josep Puigbert Punset en el transcurs d'una visita a Tindouf l'any 2004 i que va donar al Museu l'any següent.

L'exposició permet prendre consciència del contrast entre les sofisticades i caríssimes joguines dels nens de la societat occidental i les dels nens saharians.