La pel·lícula "Relatos Salvajes", coproduïda entre Argentina i Espanya i dirigida per l'argentí Damián Szifron, va arrasar en guanyar vuit dels catorze Premis Platino del Cinema Iberoamericà lliurats ahir a Marbella, on l'altra preferida, La isla mínima, únicament va aconseguir-ne un.

L'actor, director i productor de cinema Antonio Banderas va ser un altre protagonista de la gala en rebre el Premi d'Honor en reconeixement a la seva trajectòria professional de la mà de l'actriu i cantant porto-riquenya Rita Moreno, ja que va aprofitar per realitzar un sentit al·legat en favor dels llatins.

Relatos Salvajes era la favorita amb un nombre més elevat de nominacions (10) i va aconseguir els guardons a Millor Pel·lícula Iberoamericana, Millor Direcció, Millor Interpretació Femenina (Érica Rivas) i Millor Guió (Damián Szifron).

També els de Millor Música Original (Gustavo Santaolalla), Millor Direcció de So (José Luis Díaz), Millor Direcció de Muntatge (Damián Szifron i Pablo Barbieri) i Millor Direcció d'Art (Clara Notari).

L'espanyola "La isla mínima", dirigida per Alberto Rodríguez i que partia com a segona favorita en nombre de nominacions (9), es va haver de conformar amb un únic guardó, encara que molt merescut, el de Millor Direcció de Fotografia per a Àlex Català.

Ni tan sols es va endur el premi a millor actor el seu protagonista, Javier Gutiérrez, que encapçalava totes les apostes, encara més després d'haver rebut ahir el premi del públic.

No obstant això, el Platino a la Millor Interpretació Masculina va recaure en l'espanyol Oscar Jaenada pel seu paper a Cantinflas, una pel·lícula que no s'ha distribuït a Espanya, fet pel qual l'actor va assegurar sentir-se "avergonyit".

L'argentí Damián Szifrón va assegurar estar "molt feliç" després de rebre una mostra d'afecte "contundent" cap al seu llargmetratge, triomfador dels Platino.

Va assenyalar que, encara que de vegades les coproduccions semblen estranyes, en el cas de Relatos Salvajes la pel·lícula no va perdre personalitat gràcies al fet que comptava amb actors argentins que treballen sovint a Espanya com Ricardo Darín o Leonardo Sbaraglia.

Antonio Banderas va recordar en la gala que va ser en arribar a Hollywood que va comprendre la "dimensió real, l'indubtable potencial i la força incontenible dels llatins".