Al «poble d'Obama», a Kenya, els seus parents fan diners amb la curiositat

Desenes de persones van cada setmana a casa de Mama Sara Obama, l'àvia del president

21.07.2015 | 15:24
Uns alumnes surten de l´Escola Senador Obama a Kogelo, poble del pare i l´avi del president nord-americà.

Nyang'oma Kogelo és un petit poble de dos mitjos carrers i una carretera que dispersa els habitatges pel bosc. Si no fos perquè allí va néixer el pare de l'actual president dels Estats Units -que dissabte que ve visita Nairobi-, poc caldria destacar, d'aquest lloc remot. Però el poderós nom ho va transformar tot.

La història comença amb Barack Hussein Obama, que va viure 24 anys en aquest poble abans de marxar a Hawaii per cursar estudis universitaris, deixant enrere una primera esposa i dos fills.

Potser els habitants de Kogelo mai no haurien sentit a parlar de Barack Obama Junior si no hagués sigut per l'anhel que va tenir de reconciliar-se amb el passat i el viatge espiritual que va emprendre per aconseguir-ho.

Va arribar per primera vegada el 1988 i, entre d'altres, va trobar la seva àvia Sarah, el seu germanastre Malik i un dels seus cosins, Nicholas. També va visitar les tombes del seu progenitor i del seu avi, culminant una experiència que va plasmar en els capítols finals del seu llibre Somnis del meu pare.

Va tornar el 2006, ja convertit en senador per l'estat d'Illinois, i el poble sencer el va venerar.

Ara, un col·legi de primària, un centre de secundària, una fundació, un carrer, un restaurant, una casa d'hostes, un hotel, dos nens i dues tombes comparteixen el seu nom i cognom.

L'hotel pertany a Nicholas Rajula, que es presenta com un «cosí llunyà» del president. Segons explica, ha estat rebut per Obama a Washington tres vegades, dues quan era senador i una altra després de la seva investidura com a president. En una d'elles li va confessar que es penedia de ser polític i li va brindar un consell: «Si tens negocis, continua amb ells i no et fiquis mai en política», recorda.

El que no sembla un bon negoci, sinó més aviat decrèpit, és el Barack Obama Recreation Center, un restaurant regentat pel germanastre Malik, que es nega a conversar. Almenys ja no demana 1.500 dòlars per una entrevista, com havia fet de vegades.

Però l'espai més emblemàtic és l'habitatge de Mama Sarah Obama, la casa més gran del poble, un lloc de culte al qual van desenes de persones a la setmana per presentar els seus respectes a la tercera esposa de l'avi del president i visitar la tomba del seu pare.

Accedir a aquesta celebritat local, una dona de 93 anys que només accepta la trobada i les fotos mitjançant propina, requereix un contacte previ amb les altes esferes de Kogelo, que converteixen una trucada local en una exhibició d'influència política.

Per a aquests tres Obama, l'estel·lar carrera política de Barack suposa un lucratiu mitjà de vida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema