Borja Cobeaga, coguionista de la pel·lícula més taquillera del cinema espanyol, Ocho apellidos vascos, està convençut que l'esperada seqüela de la cinta, Ocho apellidos catalanes, que arribarà als cines el 20 de novembre que ve, serà més que escrutada: «Se'ns tiraran a sobre», ha dit en una entrevista.

«Una pel·lícula com Ocho apellidos vascos, que s'ha vist tant i s'ha estimat i odiat tant, i a parts iguals, ha generat tanta expectació per a aquesta segona part que segur que se'ns tiraran a sobre», va assenyalar entre rialles el guionista, autor, al costat de Diego San José, dels guions de les dues cintes.

Cobeaga, que ahir va participar en el curs Societat i cinema espanyol des de la Transició, que organitza la Universitat Complutense de Madrid a l'Euroforum de l'Escorial, va afirmar que el guió de la segona part és, segons la seva opinió, més divertit que el de la primera.

«M'agrada més», va assegurar el director de Pagafantas (2009), No controles (2010) i Negociador (2014), i va afegir que confia que les incorporacions d'actors catalans com Rosa Maria Sardà i Berto Romero, que veu molt apropiades, estiguin al nivell dels protagonistes que repeteixen: Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde i Carmen Machi.

Durant la seva intervenció davant els alumnes, Cobeaga va revelar que Telecinco Cinema, productora de les dues pel·lícules, els va demanar als guionistes que anessin pensant en una segona part molt abans de saber que la pel·lícula seria el rotund èxit que va ser, per la qual cosa l'esquelet no es «va contaminar» a posteriori.

«La primera part era molt blanca, però tenia unes espurnes provocatives que es repeteixen en la segona; igual que la política basca estava com a teló de fons a la primera, en aquesta també ho estarà», va assegurar, malgrat que la seva estrena se separarà gairebé dos mesos dels comicis catalans.

Respecte a com esperen que encaixin els catalans les bromes sobre les seves coses, l'escriptor va dir que «mai» no ha entès «la reflexió que fa falta un carnet per fer acudits sobre determinades coses».

«Però, com diu Emilio Martínez Lázaro (el director de les dues cintes), aquesta pel·lícula és més basca que la primera en el sentit que no és una pel·lícula sobre catalans -va apuntar-, sinó sobre la percepció que tenim els bascos dels catalans».

El català garrepa

I Cobeaga, que ara resideix a Barcelona, assegura que no s'ha parat a pensar en el sentit de l'humor dels uns i dels altres, però sí que li preocupava que «la gent pensés que faríem bromes sobre que són garrepes, i just això no ho hem potenciat perquè ens sembla el més obvi».

«El que sí que hem volgut destacar és la topada actual i evident entre catalans i bascos per veure qui és més nacionalista, perquè abans el basc era el que copava les portades dels diaris, però ara està totalment desplaçat (a favor dels catalans) i això els genera certa enveja», comenta.

Ningú del Govern català ha vist el guió ni ha demanat veure'l, afirma Cobeaga.