Amb un afligit Narcís-Jordi Aragó a primera fila, acompanyat de nebots, cosins i familiars, ahir es van celebrar a la basílica de Sant Feliu de Girona les exèquies per la pintora Mercè Huerta, una dona «culta, artista d'elegància austera, humil i respectuosa», segons la va definir el capellà, que per a ella va celebrar l'Eucaristia i va demanar «esperit de reconciliació».

Artistes com Domènec Fita, Àngela Rodeja, Quim Corominas, Lluís Bosch-Martí, Evdokim Perevalsky; polítics com Anna Pagans, Maria Mercè Roca, Pia Bosch, Joaquim Nadal o Josep Maria Terricabras; arquitectes com Joaquim Bover o Elisabet Capdeferro, professors de la Universitat de Girona com l'exrectora Anna Maria Geli, Xavier Besalú, Josep Clara, Maria Lluïsa Faxedas, entre molts altres ciutadans i veïns del barri, fins a sumar-ne uns cinc-cents, van assistir ahir a la tarda a la missa per l'ànima de Mercè Huerta, oficiada per Pere Domènec, rector de la parròquia del Mercadal, i concelebrada per Joan Baburés, rector de la parròquia de Sant Feliu.

L'artista, presidenta d'honor amb el seu espòs, Narcís-Jordi Aragó, de la Fundació Rafael Masó, va morir dimarts als 85 anys d'edat víctima d'un càncer que la va tenir ingressada a l'hospital de Santa Caterina, on fins al final va dedicar-se a dibuixar les infermeres que l'atenien.

«Pintava per celebrar la vida» i va ser protagonista d'unes activitats culturals que «ens van fer trobadissos els uns als altres», va dir el capellà, que la va definir com una persona de «conviccions religioses, culta, solidària i justa que tenia una idea de la societat».

La degana de la Facultat de Turisme, Dolors Vidal, va llegir una pregària, i la cantant Titon Frauca va interpretar a veu nua un estremidor Ave Maria que va reverberar a través de la volta de l'edifici medieval, mentre nombrosos ventalls intentaven conjurar-se contra una xafogor que ja ha penetrat fins i tot els murs de les esglésies.

Josep Radresa, membre de la Fundació Fita, va parlar de l'actitud «humil» de l'artista, que la portava a «infravalorar la pròpia tasca artística», una activitat que passar pel teatre i la ràdio fins assolir «la plenitud creativa pintant i dibuixant». «Pintar és el meu oxigen», va recordar Radresa que deia Mercè Huerta, pintora de la figura humana i de la Devesa i les cases de l'Onyar de Girona.