Els almogàvers, a partir de la «Crònica» de Muntaner

Una exposició al Museu d'Història de Catalunya es basa en el testimoni recollit pel cronista de Peralada

24.07.2015 | 07:13

Una exposició evoca des d'ahir al Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona, l'època dels almogàvers en plena expansió mediterrània de la Corona d'Aragó a partir del testimoni recollit per Ramon Muntaner, el cronista de Peralada, a la seva cèlebre Crònica medieval.
La mostra, acte central de l'Any Muntaner, que commemora el 750è aniversari del naixement del gran cronista medieval (1265-1336), pretén, segons va explicar ahir el comissari, Stefano Cingolani, «estimular la lectura de la Crònica, obra d'un dels grans creadors de la literatura catalana, i reflexionar sobre una imatge del passat col·lectiu com la que va narrar Muntaner i de les relacions que mantenim encara».
L'obra de Ramon Muntaner, una de les quatre grans cròniques catalanes, narra els fets ocorreguts des de la concepció de Jaume I (1207) fins a la coronació d'Alfonso III el Benigne (1328), i destaca per ser l'única en la que el cronista explica la seva vida dins del marc de la història del seu temps. A més, ressalta pel seu amor per la llengua catalana i per l'exaltació que fa de la monarquia.
«Aquesta admiració per la monarquia comença quan, sent un nen, fan escala a casa seva de Peralada el rei Jaume I i el rei Alfons de Castella en un viatge, com si avui Messi dormís a la casa d'un nen», explica Cingolani.
Els almogàvers, que eren soldats mercenaris que destacaven per la seva austeritat i per la violència de les seves accions, eren molt temuts i van sembrar el terror i la desolació, i Muntaner, que va ser mercader, polític i militar abans de redactor, va seguir a aquests soldats entre 1303 i 1307, omplint després el seu relat d'episodis, fets i detalls d'aquesta època.
Aquesta part de la seva obra és la més fiable des d'un punt de vista historiogràfic, segons Stefano Cingolani, historiador i expert en les quatre grans cròniques catalanes, i la converteix en «peça imprescindible per a l'estudi d'aquest període», si bé, matisa, sovint el relat de Muntaner està allunyat de la realitat i més d'acord amb la seva pròpia percepció personal, entre novel·la, autobiografia i visió idealitzada de la monarquia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema