Aquest any ha estat un any de celebració per a una de les parròquies més simbòliques de Girona. La parròquia de Sant Jaume festeja el seu cinquantè aniversari amb una missa que se celebrarà avui, dissabte 25 de juliol, a les 11 del matí. El bisbe Francesc Pardo serà l'encarregat de presidir l'acte, que tindrà una durada d'entre una i dues hores, es complementarà amb unes sardanes al voltant de la figura de Sant Jaume i culminarà a finals de la tarda amb un bermut.

La prèvia d'aquests 50 anys es va celebrar ja fa un temps, concretament el mes d'abril per la festa de la Mare de Deu del Carrer que va agrupar més de 500 persones.

Segons el Mossen Jordi Callejón, rector de Sant Jaume de Salt, el balanç d'aquest darrer any ha estat d'allò més positiu i preveu que la festa d'avui també sigui tot un èxit: «És una Parroquia molt viva i sorpren perquè sempre hi ha molta gent. Això es deu en part al lloc on estem. Crec que és una parròquia d'allò més intercultural. A Salt hi ha molta població de fora, però sempre s'ha acollit la gent del poble, siguin d'on siguin, i s'ha creat una familia». La Parròquia de Sant Jaume va ser erigida al 1965 amb territori segregat del de Sant Cugat de Salt. El temple data de 1972. El Mossen Jordi Callejón ha estat el rector de la Parròquia des de fa més de quatre anys i valora l'experiència molt positivament. Malgrat haver viatjat a molts llocs diferents reafirma que la sensació de «tornar a casa» sempre és molt gratificant. També creu que vivim en una època de canvis, i per això les parròquies i els bisbats han de saber trobar nous llenguatges i camins per la gent del segle XXI. «Jo veig que les parròquies han de ser un laboratòri de la diòcesi. Tots junts ?treballem per trobar nous llenguatges, nous camins, experimentar i provar coses noves. El que és ?positiu és la resposta per part de la gent sempre ha estat molt bona».

Una de les preocupacions des del rectorat però és que no es vegi la Parròquia com un lloc per celebrar festes i prou, el que es preten és que es convertexixi en un punt de partida però també d'encontre, cosa que s'intenta canviar amb els grups de trobada que han creat. «Hem creat uns grups de formació i pregària per poder creixer en la fe. Estan agrupats per edats diverses i ens trobem entre setmana, no només els diumenges per les misses. De moment tenim un grup de persones entre 35 i 45 anys, i un altre de gent de més avançada edat. La Parròquia ha sabut acollir les persones que han vingut, la seva fe, i ho ha sabut integrar. Aquesta és riquesa. La questió és estar contents, intentar treballar junts, ser més austers i esdevenir una familia que doni suport».

Àmplia celebració

Els actes relacionats amb el 50è aniversari de la Parròquia continuaràn durant tot el proper curs (2015 i 2016). Cada mes es faran activitats diferents i també es té previst inaugurar una mostra de fotografia al setembre. Aquesta exposició serà itinerant, la primera parada serà la Parròquia i després passarà per llocs com les Bernardes o bé la Biblioteca.

Una altra de les celebracions que s'engloba dins de la festa d'aquests 50 anys és l'aniversari de l'Associació del Camí de Sant jaume. Des de ja fa 10 anys aquesta agrupació gironina proporciona informació i credencials a tots aquells pelegrins que tinguin intenció de realitzar el Camí de Sant Jaume. A partir d'avui mateix també es podrà veure una exposició dedicada a aquesta dècada on hi haurà un recull de fotografies del Camí agrupades en una exposició a la Sala Ferran Agulló de la Plaça del Vi.