L'esperat Windows 10, l'última versió del sistema operatiu de Microsoft, la gran novetat del qual és que es tracta d'un sistema multiplataforma estàndard per pràcticament qualsevol dispositiu electrònic, fins i tot sense pantalla, estarà disponible al mercat des del proper dia 29 a gairebé tot el món.

"Els entorns de diferents equips heterogenis amb plataformes diferents i diferents versions compliquen molt la seva gestió", mentre que "un sistema operatiu únic per a tots els dispositius facilita molt la seva administració", ha explicat Fernando Calvo, director de la divisió de Windows a Espanya.

Windows 10, que aterrarà aquest dijous a 190 països en 110 idiomes, busca que l'usuari gaudeixi de "l'experiència de la mobilitat" de forma "consistent i familiar", amb un mateix sistema "independentment" del dispositiu utilitzat a cada moment: tauleta, portàtil, telèfon o d'altres.

Calvo ha recordat que els usuaris de Windows 7, Windows 8.1 i Windows Phone 8.1 podran actualitzar els seus sistemes a la nova versió del sistema operatiu de Microsoft de forma gratuïta durant el primer any després del seu llançament, fent així seva per sempre la llicència de Windows 10.

Segons les seves dades, el 80 per cent d'usuaris de Windows ja té una d'aquestes versions, per la qual cosa no hauran de pagar per actualitzar-les. Microsoft espera aconseguir mil milions de dispositius actualitzats a Windows 10 en un parell d'anys.

Les seves positives expectatives es recolzen en les valoracions dels 5'5 milions de participants al programa Windows Insider, que han experimentat prèviament amb la nova versió de Windows per manifestar les seves opinions.

Windows 10, que funciona fins i tot amb la videoconsola Xbox One i permetrà fer streaming (connexió per internet) dels jocs en altres dispositius amb Windows, s'actualitzarà automàticament i de forma permanent gràcies al "núvol", fins i tot quan l'usin les empreses.

A nivell de consumidor "s'ha treballat molt" perquè Windows 10 tingui "molt bon rendiment, sigui segur, compatible amb la resta de dispositius i aplicacions i a més sigui familiar", amb una interfície gràfica "més senzilla i còmoda d'utilitzar".

És un sistema operatiu "més intel·ligent", amb tot integrat, que s'adapta per permetre la màxima productivitat i experiència d'ús en cada dispositiu, i a més incorpora escriptoris virtuals per separar tasques.

Per exemple, segons Calvo, en el cas del dispositiu "dos en un" Microsoft Surface, només en retirar la funda-teclat, el sistema reconeix automàticament que es treballa en manera tauleta i ajusta les funcionalitats per usar-ho de la forma més òptima i natural.

Windows 10 recupera el menú d'inici amb un botó en la barra de tasques i la senzilla visualització de les aplicacions més utilitzades o els últims documents vists.

La nova versió de Windows desvetlla un nou paradigma d'"aplicació" de caràcter universal, concebuda per funcionar indistintament en qualsevol dispositiu: l'usuari l'adquireix en una sola botiga i s'actualitza permanentment gràcies al "núvol".

Pel que fa a l'assistent personal virtual Cortana, ara és "molt més intuïtiu" i avançat a l'hora d'aprendre de l'usuari i avisar-lo o proposar-li coses, i s'integra també en tauletes i PC.

A més, entén nous idiomes, com el castellà, i està adaptat a la cultura local de cada regió per interactuar amb l'usuari de viva veu de forma natural.

Windows 10 també integra Microsoft Edge, un navegador d'internet molt més ràpid i lleuger, que permet usar funcionalitats d'una pantalla tàctil, com destacar trossos d'un article, marcar-los directament amb el dit o un llapis digital i enviar-los als contactes.

El reconeixement biomètric, fins i tot facial en 3D si els equips inclouen càmera, és una altra funcionalitat del nou sistema, amb Windows Hello, que reconeix a l'amo del dispositiu i li permet demostrar la seva identitat també sense claus.

El gran impuls comercial de Windows 10 arribarà per Nadal, amb la previsible venda de nombrosos equips amb la nova versió des de fàbrica, amb què treballen moltes empreses.