Els Premis Literaris de Girona han batut tots els rècords de participació. Aquest és l'any que més originals opten a algun dels guardons de les categories de novel·la, poesia, assaig i literatura infantil.

En total, 157 originals arribats d'arreu del Països Catalans i també d'Itàlia, França o Anglaterra aspiren al premi.

El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, creu que es pot explicar per diversos motius, com ara que són uns premis «molt llaminers» i amb una bona dotació econòmica, que tenen prestigi dins el món literari i que les lletres catalanes viuen un moment dolç d'autoreivindicació. «Potser hi té a veure el moment trepidant de la vida social i política del país, que s'ha reflectit en un estímul de la creativitat i un interès per la llengua», va dir ahir Domènec en la roda de premsa de presentació de la nova edició dels Premis Literaris de Girona. Com ja és habitual, el guardó que té més pretendents és el Prudenci Bertrana de novel·la.

Després d'una edició, la del 2014, amb menys participació, enguany s'ha disparat el nombre d'originals presentats. «Estem molt satisfets, hem batut tots els rècords», va afirmar el president de la Fundació Bertrana, i va afegir que ara només falta que aquesta quantitat d'obres tinguin la qualitat necessària per endur-se algun dels guardons.

De les 157 obres que s'han presentat en total, 74 opten al 48è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (32 al 2014), 46 al 38è Premi Miquel de Palol de poesia (11 al 2014), 19 al 36è Premi Carles Rahola d'assaig (7 al 2014) i 18 al 30è Premi Ramon Muntaner de literatura infantil (7 al 2014).

Dins el recompte no hi ha el Premi Lletra a la millor web de literatura catalana, perquè encara es podran anar entregant treballs fins al 5 de setembre, ni tampoc el premi per votació popular a lletres de cançó, el Cerverí de Girona.

Joan Domènech va reflexionar que aquesta participació elevada als premis pot tenir múltiples factors i, en tot cas, no respon a algun aniversari o algun increment de la dotació econòmica. «no té res a veure amb això», va dir, i va apuntar que els premis, malgrat haver patit la dotació del Bertrana l'any 2013 una retallada de 42.000 euros a 30.000 euros, continuen essent «llaminers» i, a més les lletres catalanes viuen un moment d'autoreivindicació que ha pogut portar més persones a escriure i animar-se a presentar-se als premis.

El premi de poesia té una dotació de 2.400 euros, el d'assaig 6.000, el de literatura juvenil 6.000, el de webs 2.000 i el guardó del Cerverí és honorífic, no econòmic. El premi Lletra té 2.000 euros de dotació.

L'organització ja té la mirada posada en una celebració especial del 50è aniversari del premi Prudenci Bertrana de novel·la, que s'escaurà d'aquí a dos anys.

Per donar més incidència als Premis Literaris de Girona, la Fundació Bertrana està tancant acords amb la UdG i el Museu d'Art de Girona per poder organitzar activitats. D'altra banda, Joaquim Nadal es recincorporarà al jurat del premi de Literatura Juvenil, del qual ja havia format part, aquesta vegada en substitució del seu oncle, Jordi Nadal i Oller.

Aquest any, la gala serà a l'Auditori de Girona el proper 17 de setembre i tindrà com a presentadora la periodista Mercè Sibina de TV3.

Un record a Ricard Masó

L'abril d'aquest any va morir Ricard Masó, un dels fundadors i impulsor sempre vinculat al premi Prudenci Bertrana. Per això, durant l'entrega de premis es retrà un homenatge a la seva figura, tal com l'any passat van fer amb Modest Prats.

D'altra banda, Domènech va voler dedicar unes paraules a l'escriptora Natàlia Molero, morta aquest diumenge als 55 anys d'edat, que havia estat vinculada a la Fundació i era membre del jurat del premi de literatura juvenil.