La família de l'acadèmic, filòleg i historiador Martí de Riquer ha cedit el seu arxiu, amb documents des del segle XII al XX del llinatge familiar vinculat a la casa del comte de Dávalos.

Des del document més antic, datat l'any 1156, fins al més modern, del segle XX, el conjunt arxivístic del comte de Dávalos comprèn 433 pergamins dels segles XII al XVII, 77 lligalls i 28 manuscrits, va explicar el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Francesc Balada.

El director de l'ANC va subratllar que entre els fons, donats en comodat, figuren abundant documentació familiar i genealògica, codicils, inventaris, testaments, privilegis, títols jurídics de la baronia, així com correspondència familiar i jurídica.

En l'acte de la firma de l'acord de cessió, en nom de la família, l'historiador Borja de Riquer va dir que «els arxius tenen vides agitades vinculades a les famílies».

El propi arxiu dels Riquer va estar a Lleida fins al segle XVIII, quan va ser traslladat a Barcelona al Palau dels Marquesos de Benavent, i quan Alexandre de Riquer va marxar a Mallorca el 1917, l'arxiu va quedar oblidat en unes golfes a Sant Vicenç de Castellet.

«El meu pare va aconseguir recuperar l'arxiu el 1940 i des d'aleshores va estar a casa seva de Barcelona, primer al carrer de les Camèlies i després al carrer del Rosari, on durant vint anys, la seva mare, és a dir, la meva àvia María Morera, va estar ordenant-ho, de manera que quan va començar a investigar ja es va trobar molta feina feta», va explicar Borja de Riquer.

Per Borja de Riquer, «l'important és el conjunt, la varietat de tipologies documentals de l'arxiu, amb documentació de diverses famílies, entre elles les Agullana de Girona, al palau de les quals un Riquer va llegir el 1606 una primera edició del Quixot, o els marquesos de Benavent de Barcelona que van conservar números de loteria no premiats o entrades de teatre».

L'historiador destaca també l'abundant correspondència: «hi ha moments del segle XVIII en què hi ha una carta diària d'algun Riquer»; així com la documentació carlista de dos dels seus avantpassats, Borja de Riquer i Gallegos i Martí de Riquer i Comellas.

Tota aquesta documentació va ser la base del clàssic de la història familiar Quinze generacions d'una família catalana, escrit per Martí de Riquer i publicat per Planeta el 1979.

L'Arxiu Nacional de Catalunya té previst, segons Balada, digitalitzar tots els documents perquè puguin estar a disposició d'investigadors i interessats per la història en la pàgina web de l'ANC.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va agrair als sis fills de Martí de Riquer, Isabel Clara, Felip, Elvira, Borja, Gabriela i Alexandra, la seva «generositat» per aquesta donació en comodat, «il·lusionant» segons la seva opinió, no només pel fons tan destacat, sinó a més per la vinculació personal que ha tingut amb alguns membres de la família.