La tecnologia permet identificar restes òssies molt degradades

Apliquen les noves tècniques de seqüenciació d'ADN a la identificació de víctimes de la Guerra Civil

29.07.2015 | 10:11

Les noves tècniques de seqüenciació de l'ADN de dues universitats catalanes permetran identificar genèticament restes òssies amb gran fiabilitat procedents de fosses de la Guerra Civil, fins i tot les que estiguin molt degradades.
Aquesta tècnica pionera, presentada ahir a Barcelona, ha estat desenvolupada per les universitats Pompeu Fabra (UPF) i Autònoma de Barcelona (UAB) amb l'impuls del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya.
L'objectiu d'aquest estudi era «investigar l'aplicació a la genètica forense de les metodologies més punteres i innovadores en seqüenciació de genomes».
El cap del Servei de Genòmica i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, Ferran Casals, va defensar els «bons resultats» d'aquesta nova anàlisi, que han estat possibles gràcies a una major «sensibilitat -en obtenir millors resultats amb una menor quantitat d'ADN-, augmentar el nombre de fragments d'ADN per analitzar i obtenir més informació» de cada gen analitzat.
Més concretament, aquest nou sistema està dissenyat perquè analitzi mostres forenses d'acord amb tècniques de NGS (Next Generation Sequencing) i permet amplificar fragments d'ADN d'una mida molt més petit i obtenir fins a uns 200 marcadors genètics, que inclouen informació sobre fenotips (com el color dels ulls o del cabell), quan abans es podien analitzar uns 16.
L'investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) Jaume Bertranpetit va explicar que, perquè aquesta tècnica sigui viable, és necessari localitzar les restes òssies, obtenir mostres vàlides d'ADN i trobar a familiars vius d'aquesta víctima per poder fer un anàlisi comparatiu.
L'avantatge per als familiars (que poden ser fins a de segona generació) serà, va anunciar Bertranpetit, que hauran de facilitar un tub amb saliva en comptes de punxar-se per donar sang com es feia fins ara.
Un altre dels investigadors del CSIC-UPF, Francesc Calafell, va afegir que amb aquesta tècnica «només hi ha dues possibilitats, o indica que és familiar o que no ho és. Si no ho és ho sabrem amb certesa i si ho és direm quin percentatge de coincidència hi ha».
No obstant això, va recordar que aquesta identificació no és possible si no hi ha mostres d'altres familiars amb les quals comparar-lo, i van demanar que es promogui un registre d'ADN de «com més gent millor».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

El Museu d´Art recuperarà els 9.000 euros de les pintures falses de Pere Mates

Clusellas ha avançat que l'any vinent faran una exposició on confrontaran els quadres autèntics i...

Sergio Blanco busca «submergir l´espectador en la dinàmica del thriller» a «La ira de Narciso»

Sergio Blanco busca «submergir l´espectador en la dinàmica del thriller» a «La ira de Narciso»

Dirigeix a l'actor Gabriel Calderón, a qui defineix com "una veritable bèstia teatral", en un...

El museu del Mamut es ven els ullals pel Wallapop

El museu del Mamut es ven els ullals pel Wallapop

Costen 500 euros i també es poden comprar vestits o fòssils a bon preu

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema