La tecnologia permet identificar restes òssies molt degradades

Apliquen les noves tècniques de seqüenciació d'ADN a la identificació de víctimes de la Guerra Civil

29.07.2015 | 10:11

Les noves tècniques de seqüenciació de l'ADN de dues universitats catalanes permetran identificar genèticament restes òssies amb gran fiabilitat procedents de fosses de la Guerra Civil, fins i tot les que estiguin molt degradades.
Aquesta tècnica pionera, presentada ahir a Barcelona, ha estat desenvolupada per les universitats Pompeu Fabra (UPF) i Autònoma de Barcelona (UAB) amb l'impuls del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya.
L'objectiu d'aquest estudi era «investigar l'aplicació a la genètica forense de les metodologies més punteres i innovadores en seqüenciació de genomes».
El cap del Servei de Genòmica i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, Ferran Casals, va defensar els «bons resultats» d'aquesta nova anàlisi, que han estat possibles gràcies a una major «sensibilitat -en obtenir millors resultats amb una menor quantitat d'ADN-, augmentar el nombre de fragments d'ADN per analitzar i obtenir més informació» de cada gen analitzat.
Més concretament, aquest nou sistema està dissenyat perquè analitzi mostres forenses d'acord amb tècniques de NGS (Next Generation Sequencing) i permet amplificar fragments d'ADN d'una mida molt més petit i obtenir fins a uns 200 marcadors genètics, que inclouen informació sobre fenotips (com el color dels ulls o del cabell), quan abans es podien analitzar uns 16.
L'investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) Jaume Bertranpetit va explicar que, perquè aquesta tècnica sigui viable, és necessari localitzar les restes òssies, obtenir mostres vàlides d'ADN i trobar a familiars vius d'aquesta víctima per poder fer un anàlisi comparatiu.
L'avantatge per als familiars (que poden ser fins a de segona generació) serà, va anunciar Bertranpetit, que hauran de facilitar un tub amb saliva en comptes de punxar-se per donar sang com es feia fins ara.
Un altre dels investigadors del CSIC-UPF, Francesc Calafell, va afegir que amb aquesta tècnica «només hi ha dues possibilitats, o indica que és familiar o que no ho és. Si no ho és ho sabrem amb certesa i si ho és direm quin percentatge de coincidència hi ha».
No obstant això, va recordar que aquesta identificació no és possible si no hi ha mostres d'altres familiars amb les quals comparar-lo, i van demanar que es promogui un registre d'ADN de «com més gent millor».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema