Troben les restes d'una persona executada el 39 per tropes franquistes

El record d'un veí de Torelló que va presenciar
els fets quan tenia 10 anys permet trobar la fossa

30.07.2015 | 15:42
Els arqueòlegs treballen en l´exhumació del cos.

El record d'un veí de Torelló (Osona) que va veure quan tenia només 10 anys com una persona que havia estat executada per soldats franquistes va ser enterrada pels pobletans en una fossa ha permès recuperar, 76 anys després, les restes òssies de la víctimes, que podria ser un soldat republicà.
L'esquelet ha estat trobat intacte en excavar a la zona indicada pel veí i documentar que els seus records eren exactes i es corresponen amb la documentació històrica que es guarda sobre l'ocupació franquista del municipi durant la Guerra Civil Espanyola.
La prospecció i l'excavació s'han realitzat d'acord amb la normativa de fosses vigent a Catalunya, i han servit per verificar sobre el terreny la informació històrica disponible i localitzar les restes d'una persona presumptament executada el 4 de febrer de 1939, i que els antics colons van enterrar en un terreny adjacent al Mas del Puig, al terme de Torelló.
A l'espera de l'estudi antropològic corresponent, es tracta d'un home, d'entre 25 i 30 anys, i d'1,70 metres d'altura, aproximadament.
Els arqueòlegs que han participat en l'excavació han observat fractures cranials que seran objecte d'estudi, ja que poden ser indicatives de les circumstàncies de la mort, segons ha informat el Departament de Governació de la Generalitat.
En l'excavació també s'han recuperat alguns botons i elements tèxtils que podrien pertànyer a la casaca militar l'home executat.
L'actuació ha estat dirigida per l'arqueòleg Xavier Esteve, i ha comptat amb la participació de l'antropòloga Núria Armentano, que farà l'estudi de les restes i que ja ha extret una mostra òssia per a la realització d'una ulterior prova d'ADN per a la seva identificació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema