Troben un ratpenat en perill d´extinció que s´ha posat a criar a Catalunya

És la primera vegada que s'observa aquesta espècie reproduint-se en territori català La femella va ser capturada en un bosc de Viladric

31.07.2015 | 07:13

Investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han capturat una femella de ratapinyada de Bechstein (Myotis bechsteinii) en estat de gestació, una espècie molt amenaçada, en el que suposa la primera evidència de reproducció d'aquesta espècie a Catalunya.
La troballa de la femella, que ha estat capturada en un bosc de pi proper a Viladric (Lleida), s'ha fet a partir dels estudis de ratapinyades realitzades en el marc del projecte europeu «Gestió sostenible per a la conservació dels boscos de pi a Catalunya (LIFE Pinassa)».
Segons ha informat el CTFC, la ratapinyada de Bechstein és una espècie amenaçada, de conservació prioritària a Europa, i considerada vulnerable al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades.
Segons els tècnics del CTFC, a Catalunya hi ha molt poques dades sobre aquesta espècie, fins al punt que es pot considerar que es troba en perill d'extinció.
Aquest tipus de ratapinyada està vinculat als boscos vells, sobretot rouredes on sol caçar petits insectes des del sòl fins a les copes dels arbres.
Les colònies de cria solen situar-se en nius abandonats de picots en roures o pins grans, i solen ser colònies de poques femelles, de menys de 50 exemplars.
Segons el CTFC, el seu principal problema sembla ser la falta de rodals de bosc madur, especialment de boscos caducifolis o mixts amb abundància de cavitats i nius de picots.
«Per això per conservar aquesta espècie de quiròpter forestal és important preservar els boscos madurs i arbres grans i vells i crear accions destinades a incrementar les masses madures al nostre país», han explicat els responsables del centre.
Els quiròpters o ratapinyades són el grup de mamífers més desconegut a Europa i amb més espècies, totes protegides i moltes d'elles amenaçades.
Els biòlegs destaquen que totes les ratapinyades europees són insectívors i espècies clau en els ecosistemes, per la qual cosa són un aliat de l'agricultura i la silvicultura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Escolta els finalistes de l´Intro 2016
Escolta els finalistes de l´Intro 2016

Escolta els finalistes de l´Intro 2016

Rooms i Edward Estlin disputaran la final el 3 de novembre a l'escenari de Sant Feliu de Fires de...

Els Mossos donen un conjunt de quadres al Museu de l´Empordà

Els Mossos donen un conjunt de quadres al Museu de l´Empordà

Les obres feia 14 anys que esperaven que el seu amo les reclamés Nou de les peces porten la firma...

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Avui comencen tres dies de descompte en el preu de les entrades, però abans cal acreditar-se per...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema