Investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han capturat una femella de ratapinyada de Bechstein (Myotis bechsteinii) en estat de gestació, una espècie molt amenaçada, en el que suposa la primera evidència de reproducció d'aquesta espècie a Catalunya.

La troballa de la femella, que ha estat capturada en un bosc de pi proper a Viladric (Lleida), s'ha fet a partir dels estudis de ratapinyades realitzades en el marc del projecte europeu «Gestió sostenible per a la conservació dels boscos de pi a Catalunya (LIFE Pinassa)».

Segons ha informat el CTFC, la ratapinyada de Bechstein és una espècie amenaçada, de conservació prioritària a Europa, i considerada vulnerable al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades.

Segons els tècnics del CTFC, a Catalunya hi ha molt poques dades sobre aquesta espècie, fins al punt que es pot considerar que es troba en perill d'extinció.

Aquest tipus de ratapinyada està vinculat als boscos vells, sobretot rouredes on sol caçar petits insectes des del sòl fins a les copes dels arbres.

Les colònies de cria solen situar-se en nius abandonats de picots en roures o pins grans, i solen ser colònies de poques femelles, de menys de 50 exemplars.

Segons el CTFC, el seu principal problema sembla ser la falta de rodals de bosc madur, especialment de boscos caducifolis o mixts amb abundància de cavitats i nius de picots.

«Per això per conservar aquesta espècie de quiròpter forestal és important preservar els boscos madurs i arbres grans i vells i crear accions destinades a incrementar les masses madures al nostre país», han explicat els responsables del centre.

Els quiròpters o ratapinyades són el grup de mamífers més desconegut a Europa i amb més espècies, totes protegides i moltes d'elles amenaçades.

Els biòlegs destaquen que totes les ratapinyades europees són insectívors i espècies clau en els ecosistemes, per la qual cosa són un aliat de l'agricultura i la silvicultura.