L'Ajuntament de Cadaqués i la Fundació Gala-Salvador Dalí van presentar ahir un catàleg exhaustiu que recull en 150 pàgines -amb textos, detalls i fotografies- totes les característiques de l'exposició temporal Dalí. Pitxot. Cadaqués. Entorn de la pintura, l'última mostra d'Antoni Pitxot, que no es va poder inaugurar, ja que l'artista va morir el mateix dia que s'havia programat la presentació oficial, el passat 12 de juny. La presentació es va fer al?Museu de Cadaqués, el mateix espai on es troben penjades algunes de les 38 pintures de Pitxot provinents de la col·lecció italiana Dalle Molle, que no s'havien vist mai abans a l'Estat espanyol.

El catàleg recull en 150 pàgines diversos textos de l'exalcalde de Cadaqués, Joan Figueras, la directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Dalí, Montse Aguer, el patró de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, i de l'amic del pintor Pere Vehí, qui, amb tot detall, recorden vivències compartides sobre Antoni Pitxot, que està enterrat a la vila. Mitjançant els seus escrits, narren les característiques d'aquesta mostra especial que s'ha convertit en un homenatge pòstum a la figura de Pitxot. L'obra -disponible en català, castellà, francès i anglès- ha estat dissenyada per Àlex Gifreu i compta amb les fotografies de FotoSerial i Foto Gasull. De moment, se n'han imprès uns 500 exemplars.

Futur acte d'homenatge

L'acte de presentació del catàleg -que s'havia programat per complementar la mostra- va comptar amb l'assistència de les dues filles d'Antoni Pitxot i d'altres familiars del reconegut pintor. D'aquesta manera, es va transformar en un petit record i homenatge a la figura del pintor i amic íntim de Salvador Dalí. Tot i això, des del consistori de Cadaqués, la regidora de Cultura, Margarita Figueras, va explicar que l'Ajuntament està en contacte amb la família de Pitxot per tirar endavant un acte públic d'homenatge al pintor qui va estar sempre vinculat amb la vila. «Encara no està definit perquè amb la mort tan recent de l'artista consideràvem que era millor esperar una mica», va comentar la regidora. Al mateix temps, Figueras va comentar que no descarten la possibilitat de posar el nom d'Antoni ?Pitxot, fill predilecte de Cadaqués, a un dels carrers de la vila. «Tant ell com tota la seva família sempre han estat lligats al nostre poble», va recordar la regidora. Una idea que també va subratllar l'alcalde de la localitat, Josep Lloret, qui va voler destacar la singularitat de la mostra que omple el Museu de Cadaqués i que es podrà veure fins al pròxim 20 de setembre. «El destí no va permetre que fos present a la inauguració però l'exposició sempre restarà com un homenatge pòstum a Pitxot», va explicar.

Per la seva banda, la directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Dalí i amiga íntima d'Antoni Pitxot, Montse Aguer, no va dubtar a assenyalar la trajectòria vital i professional del reconegut artista. Un pintor que va qualificar de «poètic, surrealista, ?hiperrealista», capaç de reflectir el món i interpretar-lo amb les seves obres. «Les seves peces no s'entenen sense el paisatge, les pedres que Pixot deia que conservaven la memòria de la terra. Unes pedres que tal com deia tantes vegades, no les buscava sinó que les trobava», va detallar la comissària de l'exposició.

Tal com es pot veure a l'exposició -que en un mes ja ha rebut més de 5.000 visitants- les obres que s'hi mostren tracten temàtiques variades i crucials com el violoncel·lista (símbol de la família Pitxot), les figures femenines, les mitològiques i les al·legòriques. La mostra és un record de la llarga amistat que van mantenir Pitxot i Dalí amb Cadaqués i el paisatge com a nexe d'unió. «L'Antoni era una mena d'alquimista, convertia el paisatge mineral en part de la seva obra però res està manipulat», va comentar el seu amic i veí de Cadaqués, Pere Vehí.