Cal continuar recordant altres santuaris del nostre bisbat, que mostren com Maria, mare de Jesús i nostra, ha estat

acollida a casa nostra, tal com la va acollir sant Joan a casa seva. Cada santuari té l'accent de casa pròpia, del propi poble, comarca...

Mare de Déu del Collell

Se situa la fundació de la primera ermita de Santa Maria del Collell cap a l'any 780. Explica la tradició que Miquel Noguer, de la parròquia del Torn, anava a caçar cada dia amb la seva ballesta pels terrenys

on hi ha el santuari. Abans de tornar a casa seva, s'agenollava sempre davant la porta de la capella i destinava un temps a la pregària. Un dissabte, el 25 d'octubre de 1483, després d'haver resat, sentí dins de l'ermita uns grans plors acompanyats de tristos laments. Al cap d'uns instants, s'obrí la porta de l'església i aparegué una nena d'uns vuit anys, vestida de blanc, que es presentà a Miquel Noguer com la Mare de Déu. Li demanà que fes conèixer als veïns del Torn, de Mieres, del Sallent i de Sant Miquel de Campmajor els segu?ents desigs: guardar el sant diumenge, el compliment de les lleis de Déu, la pràctica de la caritat i la regeneració del santuari. La talla de la Mare de Déu situada a l'actual santuari del Collell va ser coronada canònicament l'any 1953 i va ser declarada Patrona del clergat gironí. Actualment es venera en un nou santuari iniciat l'any 1912 i enllestit l'any 1952. L'antiga escola és avui casa de colònies i activitats.

Mare de Déu del Tura a Olot

La Mare de Déu del Tura és la patrona d'Olot. Es tracta d'una de les marededéus trobades més antigues de Catalunya. La imatge que es venera actualment al santuari olotí és una talla de fusta romànica, de tipus ripollès, feta de noguera i àlber, segurament durant el segle XII. A semblança d'altres Verges trobades, com la de Núria, la festivitat de la Mare de Déu del Tura se celebra el dia de la Nativitat de la Verge Maria, el 8 de setembre, i coincideix amb la festa major d'Olot, les Festes del Tura.

Mare de Déu del Vilar de Blanes

El santuari de la Mare de Déu del Vilar, situat a la serra de Marina, a 4 km de Blanes, és un santuari que actua com a important centre d'atracció per a tota la comarca.

[...] (Extret del full Parroquial).