Xavier Carbonell ha mort avui a l'edat de 73 anys. Reconegut com un dels pintors catalans més internacionals, va néixer a Olot el 1942. De ben petit va mostrar afició pel dibuix i la pintura. En una exposició antològica al Museu de la Garrotxa, Carbonell va mostrar dibuixos de la seva primera infància. El deia que ja s'hi podien veure els trets essencials que després va plasmar en més de 1.700 quadres: les línies rectes, la llum, el color i l'optimisme.

A l'edat de vuit anys, va formar-se a l'acadèmia del seu pare, el pintor Lluís Carbonell (1910-1992). Després va anar a l'Escola de Belles Arts d'Olot. Amb la base adquirida a Olot, va anar a París, on va perfeccionar una tècnica ja molt personal.

Després de fer una exposició a la galeria les Voltes d'Olot, el 1973, Amb la seva esposa, l'escultora Rosa Serra, va passar a exposar primer a Amsterdam, on un galerista el va descobrir, pel món.

Després d'un periple d'exposicions per, entre d'altres, Venècia, Roma, Bangkok, Viena i Singapur, va exposar a la Jadite Gallery de New Yorck. Un testimoni de la mostra a New York n'és el llibre Manhatan, escrit per Ed McCormack. De fet l'obra de Carbonell està explicada i mostrada en més de 15 llibres. El primer Xavier Carbonell, by Balstasar Porcel, va ser publicat a Barcelona, el 1981,per la Gran Enciclopedia Basca.

En els darrer anys, va fer vida de família a Olot, on li van dedicar una exposició antològica. Va suposar el seu retorn a les sales de la ciutat després de 42 anys. Pintava igual l'església de Sant Esteve que Times Square.