Zimbàbue aplicarà restriccions a la caça de lleons, lleopards i elefants, especialment en les àrees que envolten els parcs naturals, on va ser abatut il·legalment el juliol passat Cecil, el lleó més famós del país africà. L'Autoritat dels Parcs i Vida Salvatge de Zimbàbue (ZPWMA, en les seves sigles en anglès) també investiga la possible caça il·legal d'un altre lleó al juliol, només un dia després de la mort de Cecil, segons van informar ahir fonts governamentals i conservacionistes. "La caça de lleons, lleopards i elefants en les àrees que envolten el Parc Natural de Hwange -la reserva natural més gran de Zimbàbue, a l'oest del paísÉ, ha estat suspesa amb efecte immediat", va dir el director de l'organisme, Edison Chidziya. Aquest tipus de caça només es pot portar a terme amb l'autorització expressa del mateix director i en companyia del personal del parc. "Després de la mort il·legal de Cecil, un lleó icònic, fora del Parc Nacional de Hwange (...) l'1 de juliol de 2015, cal que la ZPWMA endureixi les regulacions en totes les àrees fora dels parcs naturals", va afegir Chidziya.

A Zimbàbue, la caça major només està autoritzada en reserves privades i respectant certes quotes, però no en els parcs nacionals com el de Hwange. La caça amb arc i fletxes també ha estat suspesa, sempre i quan no hagi estat autoritzada abans pel director de la ZPWMA. A més, les autoritats conservacionistes del país sud-africà han llançat una campanya juntament amb altres agències governamentals per impedir la caça furtiva. En el marc d'aquesta operació, s'està investigant la mort d'un lleó un dia després que Cecil, el 2 de juliol, i en la mateixa zona a mans d'un altre furtiu, la nacionalitat del qual no ha estat revelada. En contra de les informacions difoses a última hora de dissabte, aquest felí no seria el germà de Cecil, anomenat Jericho, que segons la fundació Bhejane Trust segueix viu.

Encara que les autoritats de Zimbabue encara no han confirmat aquesta segona mort, sí que van admetre que s'ha detingut un altre acusat vinculat a un segon cas de caça il·legal. "La policia està investigant tots els casos que han estat denunciats i ha arrestat un altre acusat, Headman Sibanda, per violar suposadament les regulacions de caça", va assegurar Chidziya. Zimbàbue va recordar als caçadors que també és il·legal transferir als animals d'una zona de caça a una altra, ja que això suposaria alterar el sistema de quotes que permet aquesta activitat en determinades àrees. "Qualsevol cas de transferència de quotes serà considerat caça furtiva. La ZPWMA no dubtarà a detenir, jutjar i prohibir de per vida a qualsevol persona, incloent-hi a caçadors professionals, clients i terratinents que violin la llei", va advertir.

Retrat negatiu del país

Zimbàbue compta amb una població de prop de 2.000 lleons, dels quals 70 són caçats de forma legal cada any, segons fonts oficials. Les noves mesures adoptades són un primer pas en la restricció de la caça major en el país després de la polèmica desfermada pel nord-americà Walter James Palmer, qui va matar a Cecil en una cacera nocturna després de pagar uns 55.000 dòlars (uns 50.000 euros). El lleó, de 13 anys d'edat, va ser atret amb una presa amarrada a un vehicle com a esquer per abatre'l fora del parc, de manera que tècnicament ja no era il·legal caçar-lo.

Per a la ministra de Medi Ambient, Oppah Muchinguri, la caça de Cecil forma part d'una campanya per "retratar negativament Zimbàbue, com un país que no valora la seva fauna". "Palmer tenia una agenda ben orquestrada per entelar la imatge de Zimbabue i tensar encara més la relació entre Zimbàbue i Estats Units", afirmava la ministra. Palmer, per contra, va afirmar actuar convençut que la cacera en què va participar era legal i que comptava amb "tots els permisos" necessaris. El Govern de Zimbàbue ha sol·licitat a Estats Units l'extradició de Palmer, la cacera del qual va ser coneguda quan ja havia abandonat el país africà.